Proslavljen Dan neovisnosti i 23. obljetnica sudjelovanja Gromova u obrani Karlovca

0
854

SRIJEDA, 08. 10. 2014.

Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ u zajedništvu s braniteljskim udrugama grada Karlovca i Karlovačke županije proslavila je u Karlovcu Dan neovisnosti Republike Hrvatske, 23. obljetnicu sudjelovanja 2. gardijske brigade HV u borbenim djelovanjima na Karlovačko-dugoreškom bojištu i 23. obljetnicu obrane Karlovca na Turanjskom mostu.

U proslavi i obilježavanju,  uz članove braniteljskih udruga i ratne veterane Gromove sudjelovali su članovi obitelji poginulih branitelja, predstavnici Zapovjedništva HKoV-a predvođeni brigadnim generalom Mladenom Fuzulom, predstavnici Ministarstva branitelja, Policije, predstavnici Karlovačke županije, karlovački gradonačelnik Damir Jelić i nekadašnji zapovjednik 2. gardijske brigade „Gromovi“, brigadni general Josip Stojković.

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom na spomen obilježju poginulim braniteljima u karlovačkom Turnju, odana je počast i zahvalnost poginulim hrvatskim braniteljima, dok je u župnoj crkvi Presvetog Srca Isusova služena sveta Misa. Molitvu za poginule na spomeniku, te misno slavlje predvodio je petrinjski vojni kapelan Matija Žugaj, uz koncelebraciju karlovačkog vojnog kapelana i dekana Vladislava Manduru i župnika Dražena Karačića.

Iz propovijedi vojnog kapelana don Matije Žugaja izdvajamo:

„U današnjem evanđelju slušali smo riječi Isusa Krista koji apostole uči molitvi Očenaša. Oprosti nama duge naše kako i mi opraštamo dužnicima našim. To je tek jedna od poruka križa Isusa Krista, koju na današnji dan slušamo i prihvaćamo. Te tri poruke oprosta, žrtve i ljubavi trebamo i mi kao kršćani prihvatiti i djelima živjeti. Poput branitelja koji su svoju žrtvu utkali u našu slobodu i naše živote, tako i naše životne žrtve neće ostati uzaludne. Dobro na kraju uvijek pobjeđuje,tako i naša žrtva,oprost i ljubav trebaju pobijediti zlo ovoga svijeta“.

Nakon misnog slavlja u Domu HV-a, u restoranu „Zrinski“ održan je prigodni blagdanski program, komemoracija za poginule te druženje sudionika obilježavanja.

Početkom listopada 1991. godine velikosrpski agresor napadao je najvećom žestinom grad Karlovac s ciljem njegove okupacije i presijecanja Hrvatske na tome području, što bi tada za obranu Hrvatske imalo nesagledive posljedice. Nadljudskim naporima branitelja grad je obranjen, a u tome presudnu ulogu imali su i pripadnici 3. pješačke bojne 2. gardijske brigade „Gromovi“. Te jeseni 1991. godine u obrani Domovine na Karlovačko-dugoreškom bojištu poginulo je sedam pripadnika Gromova, a 38 ih je ranjeno.

tekst i foto: Robert Ćaran

izvor: Vojni ordinarijat

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here