Proslava Svetog Ilije Gromovnika

0
1994

Proslava Svetoga Ilije Gromovnika

 Predstavnici Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi i Udruge Crne mambe zajedno su s vojnicima petrinjskih vojarni „Zrin“ i „Pukovnik Predrag Matanović“ 20. srpnja 2011. godine svečano proslavili Dan Vojne kapelanije i svoga nebeskog zaštitnika Svetoga Iliju Gromovnika. Svečano misno slavlje ispred kapelice svetoga Ilije Proroka u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“, pred velikim brojem pripadnika bojni „Tigrovi“ i „Gromovi“ gardijske motorizirane brigade, Logističke pukovnije, i drugih postrojba, predvodio je don Josip Stanić, biskupski vikar za pastoral Vojnog ordinarijata u RH.

 Koncelebrirali su mu vojni kapelani Karlovačkog dekanata vojnog ordinarijata; dekan preč. Andrija Markač iz Karlovca, fra Marijan Jelušić iz Ogulina, o.Mirko Vukoja iz Delnica i don Milenko Majić iz Petrinje, policijski kapelan vlč. Ivica Horvat iz Varaždina, te svećenici sisačkog i glinsko-petrinjskog dekanata Sisačke biskupije. Na Misi za poginule i nestale branitelje sudjelovale su i obitelji poginulih i nestalih pripadnika 2. gardijske brigade „Gromovi“, predstavnici petrinjske i sisačke Policije, Vatrogastva, Udruga obitelji poginulih branitelja iz Domovinskog rata, poslijednji zapovjednik 2. gbr, brigadir Branko Predragović i petrinjski gradonačelnik Željko Nenadić.

Na početku svete mise zapovjednik Logističke pukovnije brigadir Stjepan Šarčević pozdravio je nazočne i uputio im riječi dobrodošlice i čestitke za Dan vojne kapelanije. Podsjetio je kako je Sveti Ilija Prorok (Gromovnik) do 2008. godine, do  preustroja OS RH bio nebeski zaštitnik Vojne kapelanije 2.gardijske brigade Gromova, a od tada je vojna kapelanija u Logističkoj pukovniji, bojnama Gromovi i Tigrovi gmtbr i svim postrojbama u obje petrinjske vojarne. Don Josip Stanić u propovijedi je govoreći o životu svetoga Ilije usporedio branitelje Gromove, Tigrove, i ostale s odlikama svetoga Ilije. „Sveti Ilija je sav svoj život podredio pravdi,istini, božjim stvarima, dobroti. I mi smo danas pozvani poput Ilije i poput Elizeja brinuti o onim stvarima koje su uistinu vrijednosti neprolazne, istinite, duboke: pravda, sloboda, mir, dobro, naša međuljudska vjernička i svekolika povezanost u dobru.

Brinuti o općem dobru svakog čovjeka koji živi u našoj Domovini to je put, zadaća, to je izazov. Ako hoćemo uistinu častiti Iliju onda nam je to obveza“ (…) „Uistinu i Ilija i Elizej, i Gromovnik i naši „Gromovi“, i svi naši branitelji, možda su i sanjali da je život radost, ali su vidjeli da je život služenje, i to ozbiljno služenje. I oni koji su služili, vjerujem našli su i radost. Poziv je to i izazov svima nama da tako činimo, da tragamo za istinom, da živimo po savjesti, da služimo općem dobru i radost će naći nas“, zaključio je don Stanić.

Na kraju misnog slavlja svima se zahvalio i čestitao Dan vojne kapelanije don Milenko Majić, vojni kapelan Vojne kapelanije Svetoga Ilije Proroka ujedno dušobrižnik i član Udruge 2. gbr „Gromovi“. Nakon Mise, obitelji poginulih, i gosti posjetili su spomen sobu 2. gbr „Gromovi“ u prostorijama 2. mehanizirane bojne „Gromovi“,postrojbe koja čuva uspomenu na ime i tradiciju legendarne 2. gardijske brigade „Gromovi“, a čiji je Sveti Ilija Gromovnik nebeski zaštitnik.

 

GALERIJA SLIKA

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here