Proslava Dana i 20. obljetnice vojne kapelanije Sveti Ilija prorok u Petrinji

0
443

PETRINJA (IKA)

U petrinjskoj vojarni „Pk. Predrag Matanović“ u srijedu 20. srpnja misom koju je predvodio vojni ordinarij Jure Bogdan svečano je proslavljen Dan vojne kapelanije Sveti Ilija prorok, obilježena 20. obljetnica njena njena utemeljenja kao i 30 godina kako su 2. Gbr „Gromovi“ uzeli sv. Iliju za svoga zaštitnika.

U propovijedi mons. Bogdan potaknuo je okupljene da nastoje služiti Bogu po primjeru sv. Ilije. Predstavljajući sv. Iliju i njegov život koji nije bio ni malo lagan u izvršenju njegove volje istaknuo je kako da i mi ne malakšemo pod našim životnim križevima. „Na udaru je bio i Ilija koji se morao suočiti i nositi s mnogim rizicima i iskušenjima. U oskudici najpotrebnijih stvari za život i stalnim opasnostima za vlastiti život, proživljavao je duge i teške trenutke unutarnjih sumnji i kušnji…“

Ali, usprkos svemu sv. Ilija ne posustaje i izvršava sve zadaće od Boga, Bog ga ne napušta u tim kušnjama, nego mu daje snagu da može izvršiti svoje poslanja. Da bi što bolje slušateljima približio sliku borbe i neodustajanja biskup je naveo primjer gušterice koja je potakla Dubrovčanina Miha Pracata da izađe iz malodušja i samosažaljenja, te se ustane i bori. Biskup Bogdan je na kraju još jednom čestitao pripadnicima vojne kapelanije.

Među koncelebrantima bio je i domaćin vojni kapelan don Branko Čagelj a na misi su se okupili predstavnici civilne i vojne vlasti, kao i pripadnici obitelji pokojnih branitelja, braniteljskih udruga i drugih. Don Branko zahvalio je biskupu i okupljenima na sudjelovanju u slavlju, a posebno braniteljima i onima koji su dali živote da bismo mogli živjeti slobodno svoju vjeru. Govorio je o tome što su sve učinili od posljednjeg dana kapelanije i da bez pomoći vjernika i pomoći njihova zaštitnika koji ih je uslišavao u njihovim molitvama i potrebama ne bi uspjeli. Pozvao je sve da i dalje po primjeru sv. Ilije nastave vjerovati u Boga i moliti mu se živeći što bolje svoju vjeru.

Dalja priprema za proslavu počela je izradom zavjetnog kipa sv. Iliji, kao i nabavom molitvenika tome svecu kako bi pripadnici kapelanije mogli bolje upoznati lik i djelo sv. Ilije, te mu se molili prikladnim molitvama. Također su izrađene majice, sličice, svečani barjak, natpisi s likom sveca i kapelanije. Pripadnici su dobili i svečani apostolski blagoslov Svetoga Oca povodom jubileja.

Bliža priprema počela je devetnicom sv. Iliji u kojoj su mise predslavili i propovijedali razni svećenici i trajni đakon Sisačke biskupije. U sklopu devetnice kapelanija je organizirala hodočašće (pješačku hodnju) zapovjedništava 1. mb „Tigrova“ i 2. mb „Gromovi“ u 12 kilometara udaljeni Hrvatski Čuntić gdje je svetište Sv. Antuna koji je zaštitnik Tigrova. Vojna kapelanija je organizirala gostovanje i svjedočenje hrvatskog branitelja Wernera Ilića koji je s ratnim kolegom i prijateljem preveslao Atlantski ocean i Hrvatsku ubrojio među svjetske zemlje čiji su državljani to uspjeli ostvariti. Prema njegovim riječima, bez Božje pomoći i molitve krunice nakon 83 dana veslanja to ne bi uspio izvesti. Posljednji dan devetnice održan je koncert klape HRM „Sv. Juraj“ za građane Petrinje, a  na sam blagdan klapa je predvodila pjevanje na središnjem misnom slavlju u vojarni.

  

IZVOR: https://ika.hkm.hr/novosti/proslava-dana-i-20-obljetnice-vojne-kapelanije-sveti-ilija-prorok-u-petrinji/

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here