Pripadnici bojne Gromovi ispraćeni na vježbu u Španjolsku

U splitskoj bazi HRM-a “Lora” u nedjelju 11. listopada 2015. godine održan je svečani ispraćaj brodova “Cetina” i “Krka” koji će prevoziti pripadnike i opremu Hrvatske kopnene vojske OS RH na međunarodnu vojnu vježbu “TRIDENT JUNCTURE 15” u Španjolsku.

Kako prenosi mrežna stranica Ministarstva obrane na vježbi sudjeluje obučna skupina veličine korpusa (oko 30 000 pripadnika) iz sve tri grane. U Španjolskoj je planirano sudjelovanje oko 15 000 pripadnika OS država sudionica vježbe, a na poligonu San Gregorio, gdje sudjeluje hrvatski vod, planirano je sudjelovanje oko 8 100 pripadnika.

Direktor Glavnog stožera OS RH kontraadmiral Robert Hranj koji je bio na ispraćaju istaknuo je da je vježba “TRIDENT JUNCTURE 15″ najveća NATO vježba u posljednjih 15 godina u kojoj se provjerava spremnost NATO snaga brzog odgovora. ” Ovo je prvi put da Oružane snage RH sudjeluju u tako velikom broju s pripadnicima i tehnikom. To će biti prilika da pokažemo našu spremnost i uvježbanost sudjelovanja u vježbi”, rekao je kontraadmiral Hranj.

Mrežna stranica morh.hr prenosi i izjavu zapovjednika GMTBR brigadnog generala Borisa Šerića koji je istaknuo da Gardijska motorizirana brigada na vježbi “TRIDENT JUNCTURE 15” sudjeluje s jednim mehaniziranim vodom iz sastava druge mehanizirane bojne „Gromovi“ (4 BOV PATRIA-e i 40 pripadnika), časnikom za vezu u S3 bojne, skupinom za potporu s dva motorna vozila i šest pripadnika, jednim promatračem kontrolorom s jednim motornim vozilom te časnikom za nadzor štete, a s ciljem prezentacije spremnosti hrvatske sastavnice deklarirane za NRF16 te unaprjeđenja njene interoperabilnosti s ostalim članicama NATO-a.

“Sudjelovanje u vježbi “TRIDENT JUNCTURE 15” predstavlja nastavak obuke koju smo provodili u RH te ispunjenje obveze obučavanja u međunarodnom okružju. Složenost ove vježbe poslužit će nam da provjerimo našu interoperabilnost i spremnost za integraciju u međunarodnom okružju“, rekao je brigadni general Šerić. Dodao je kako je ovo prvi put da se kopnene snage OS RH raspoređuju u tako udaljeno područje izvođenja vježbe na tri načina kopnom, morem i zrakom.

Robert Ćaran

naslovna fotografija: Facebook