Priopćenje ZUV HGP povodom verbalnog napada na generala Krstičevića

0
933

NASLOVNA

Ovim putem ponovno  izražavamo neizmjerno razočaranje retorikom i načinom komunikacije  prema hrvatskim braniteljima. Osuđivati nekoga  bez konkretnih presuda, ne podržavamo niti smatramo korektnim načinom političke kampanje. U prošlosti ovakav pristup imali smo priliku vidjeti   u slučaju  generala Ante Gotovine  koji je bio izložen političkom linču prije presude suda. Danas imamo primjer ratnoga zapovjednika, generala Damira Krstičevića, kojega se proziva i napada u dnevno političke svrhe, a bez konkretnih i čvrstih dokaza o navodnom kršenju zakona.

Za sve one koji su prekršili zakone postoje institucije koje su nadležne i za čije samostalno djelovanje su se branitelji borili. Na tim institucijama je osuđivanje i oslobađanje pojedinaca dopušteno. Osuđivati nekoga  bez konkretnih presuda, ne podržavamo niti smatramo korektnim načinom političke kampanje.

Ovakvim odnosom prema hrvatskim braniteljima ne pridonosi  se zaštiti digniteta Domovinskog rata, niti pozitivnoj percepciji branitelja u javnosti.

Dugogodišnjim napadima na hrvatske branitelje putem javnog prostora, a u svrhu politike, branitelji su dovedeni u poziciju da se stalno moraju od nekoga ili nečega braniti.

Kada bi se izrazili nogometnim rječnikom, ispada da se branitelji stalno nalaze u svojemu šesnaestercu i igraju obranu.  Pred izbore takvi napadi se uvijek pojačaju jer se očito pojedinci boje konkurencije i, ne birajući niti sredstva niti načine, pokušavaju branitelje diskreditirati.

Konstantno igranje obrane često dovodi do međusobnog prebacivanja pa branitelji jedni drugima traže trn u oku i pogoduju onima koji se nisu žrtvovali za stvaranje neovisne i samostalne Hrvatske. Dok branitelji  traže trn u oku brata svoga, pojedinci s balvanima im prolaze nezapaženi. Hrvatski branitelji  trebaju zadržati zajedništvo koje ih je povezivalo devedesetih i koje im je pomoglo  kroz sve ove godine poslije rata. Zajedništvo hrvatskih branitelja naša je najveća snaga i stoga ne smijemo dozvoliti politici da nas posvađa i udalji jedne od drugih.

Oni koji su devedesetih imali vlast i moć trebali bi se preispitati zašto su branitelji danas u ovakvom položaju, što je to napravljeno krivo da je branitelje stavljeno u položaj pasive i neprekidne obrane.

Pitamo se trebamo li preuzeti taktiku političara i krenuti iz obrane u napad, jer očito je to jedini način borbe s onima kojima su čast i poštenje apstraktni pojmovi.

 

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi – predsjednik Dražimir Jukić

Udruga Specijalne policije- predsjednik Josip Klemm

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here