Priopćenje ZUV HGP i Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata

0
1096

NASLOVNA

U trenutku kada se približava obilježavanje veličanstvene operacije „Oluja“  hrvatski građani izloženi su sramotnom  činu od strane jednog dijela građana Republike Hrvatske koji se ispričava  agresoru. Vrlo malenog ali glasnog dijela hrvatskog društva koji se ispričava onim koji su došli ubijati i silovati nevine građane hrvatske, onima koji su na području SAO Krajine organizirali logore i zatvore  za sve građane koji nisu podržavali velikosrpsku ideologiju, onima koji i nakon što su izgubili rat žele suditi hrvatskim braniteljima, a samim time žele  suditi Domovinskom ratu i hrvatskoj državi. Nažalost, svakodnevno se u našoj javnoj politici pojavljuju pojedinci koji perfidno pomažu prosrpsku politiku i ne štite interese Hrvatske.  No, pokretanje peticije s ovakvim tekstom: „Vlada Republike Hrvatske:Mi, niže potpisane građanke i građani Republike Hrvatske svim našim sugrađankama i sugrađanima, žrtvama ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti počinjenih tijekom i nakon vojno-redarstvene operacije ‘Oluja’ u kolovozu 1995. godine, ovim potpisom želimo reći – oprostite.“ (https://www.change.org/p/vlada-republike-hrvatske-peticija-isprike) potiče da četnički pokret izađe iz ilegale  te da sada javno djeluje.   Budući da  je ovaj sramotni čin protivan Deklaraciji o Domovinskom ratu zahtijevamo od institucija da najstrože kazne inicijatore i potpisnike. Budući da link peticije implicira da je ista pokrenuta od strane Vlade Republike Hrvatske zahtijevamo očitovanje o tome.

U trenutku kada su branitelji revoltirani zbog otvaranja poglavlja 23. (ulazak  Srbije u Europsku uniju) i zbog dugogodišnje politike koja je dovela do toga da se agresoru daje ingerencija nad suđenjima hrvatskih branitelja, institucije bi ozbiljno trebale promišljati i sprječavati ovakva  provokatorska dijela koja  ukazuje na porast četničkoga pokreta  na što je i ukazala i Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA).

Hrvatski branitelji  prvi su osudili sve individualni ratne zločine, a ti zločini su već   i procesuirani od strane pravosuđa ali smo oštro protiv nametanja kolektivne krivnje i izjednačavanja žrtve i agresora.

Ovakvi incidenti očito imaju za cilj radikalizirati situaciju i potaknuti incidente na nacionalnoj osnovi uoči proslave operacije “Oluja” i time ponovno trajno naštetiti liječenju poslijeratnih rana.

 

Dražimir Jukić                                            Josip Klemm

Predsjednik Zbora udruga                             Predsjednik Udruge specijalne

veterana hrvatskih gardijskih                         policije iz Domovinskog rata

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here