Priopćenje: Zahvala URV 2. gbr „Gromovi“

0
970

Proteklih dana svjedočili smo povijesnim događajima za Republiku Hrvatsku. Nakon tolikih godina lažnih optužaba, pritisaka, nametanja krivnje, i iskrivljivanja povijesnih činjenica od raznoraznih neprijatelja Hrvatske, istina koju smo mi poznavali i živjeli izašla je na vidjelo. Hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač presudom Haškog suda oslobođeni su svake optužbe, oslobođena je i Republika Hrvatska svake ljage. Operacija Oluja bila je legalna i legitimna akcija kojom je Republika Hrvatska oslobodila svoja okupirana područja od velikosrpskog agresora. U Zagrebu, ali i drugim gradovima RH bili su dan uoči izricanja presude održani skupovi potpore generalima, mimohodi, svete mise, molitve i bdijenja za pravdu i istinu, pod nazivom „Zajedno i dostojanstveno za istinu“. Akcija potpore generalima koju su organizirali Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata a kojima su se priključile sve braniteljske udruge nastavljena je i slijedećega dana zajedničkim skupovima i čekanjem izricanja presude, nezaboravnim dočekom generala na Trgu bana Josipa Jelačića i Misama zahvalnicama Bogu za uslišane molitve. Slijedećih dana, 17. i 18. studenoga dostojanstveno smo se prisjetili stradanja Vukovara i Škabrnje, odavši spomen svim poginulim braniteljima i civilima u tim tragičnim događajima iz Domovinskog rata. U subotu smo u mnogim gradovima palili svijeće, a posebno je svečano i dostojanstveno bilo u Zagrebu, u Vukovarskoj ulici. Sutradan su mnogi odali počast u samom Vukovaru i Škabrnji, a oni koji nisu mogli ići molili su za poginule u svojim crkvama, a posebno je svečano bilo u crkvi Svete Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu.  U ime Upravnog odbora Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ želim zahvaliti svim ratnim veteranima 2. gardijske brigade, neovisno o tome jesu li članovi URV 2. gbr „Gromovi“ i naše 1. bojne „Crne mambe“, na iznimno velikom odazivu, potpori, molitvama i odavanjima počasti. Na spremnosti žrtvovanja za naše generale te naše poginule Vukovarce i Šabrnjane.  To zajedništvo koje nas je povezalo 90-tih obilježava nas i danas. Zato nastavimo ga graditi i u budućnosti.

Tijekom svih ovih godina na javnim skupovima koje je Udruga organizirala davala se potpora nevinim generalima te smo posebno ponosni da se to i potvrdilo ovom zakašnjelom ali pravičnom presudom.

Razvidno je kako nas je Haški tribunal ovom odlukom privukao na promjenu stajališta o svojim nakanama na ovom prostoru. Svoju konačnu ocjenu trebamo donijeti tek nakon presude šestorici pripadnika HVO-a u postupku koji čeka svoj pravorijek.

S vjerom u bolje sutra obraćanje pripadnicima završavam našim geslom:

„JEDNOM GROM-ZAUVIJEK GROM“

U ime Upravnog odbora URV 2. gbr „Gromovi“

predsjednik Udruge,

um. brigadir Mile Krišto

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here