Priopćenje za medije braniteljskih udruga – Kurikularna reforma u dijelu učenja povijesti o Domovinskom ratu

0
878

 

Podržavajući inicijativu braniteljskih i stradalničkih udruga za održavanjem sastanka na  temu provođenja kurikularne reforme u dijelu učenja povijesti o Domovinskom ratu ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uputio je dopis ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak i posebnom savjetniku predsjednika Vlade za koordinaciju ERS-a za provedbu kurikularne reforme Radovanu Fuchsu radi dogovora mogućeg termina zajedničkog sastanka.

U Ministarstvu hrvatskih branitelja u ponedjeljak 18. lipnja 2018. godine održan je radni sastanak na navedenu temu. Na sastanku je uz organizatora ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i njegovih suradnika bio nazočan dr. sc. Radovan Fuchs, posebni savjetnik predsjednika Vlade za koordinaciju ERS-a i provedbu kurikularne reforme, predsjednik i predstavnici Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata, predsjednik i predstavnici Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, predsjednik i predstavnik Udruge 100%-tnih HRVI I. skupine i predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-a Grada Zagreba.

Predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja nisu sudjelovali na sastanku uz ispriku ministrice Blaženke Divjak da nije u mogućnosti sudjelovati na sastanku.

Sastanak je prošao u transparentnom i konstruktivnom ozračju, gdje su predstavnici braniteljskih udruga iznosili svoja viđenja i bojazni oko interpretacije i sadržaja Domovinskog rata iz predmeta povijesti. Iznijeli su svoje mišljenje i upoznali dr. Fuchsa da u novom kurikulu iz povijesti nema definiranog sadržaja Domovinskog rata već samo metodološka razrada što bi značilo da se ostavlja slobodna volja ravnateljima i profesorima da po slobodnoj volji obrade temu koja bi trebala biti sadržaj Domovinskog rata a ne samo metodološki naputak „Politička i društvena zbivanja u RH nakon 1991. godine“.

Predstavnici braniteljskih udruga zatražili su od dr. Fuchsa da se izradi sadržaj povijesti Domovinskog rata podkrijepljen bezuvjetnim činjenicama o istini i karakteru Domovinskog rata. Sadržajem bi trebalo obuhvatiti uzrok, agresiju na RH, okupaciju, oslobodilačke operacije, mirnu reintegraciju te djelovanje i organiziranje Hrvata u BiH za vrijeme agresije i trajanja rata u BiH.

Udruge su nadalje inzistirale da se istina o Domovinskom ratu mora pisati na temelju Ustava, Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelj, Deklaracije o Domovinskom ratu, kao i ostalih nepobitnih činjenica, kao što je na primjer presuda ICJ suda u Den Haagu u tužbi RH protiv Srbije za počinjenje genocida na teritoriju RH. Taj sud je odbacio tužbu o genocidu za vrijeme velikosrpske agresije na RH ali je jasno u obrazloženju naveo i presudio da je na RH izvršena agresija, okupacija teritorija te mnogobrojni ratnih zločini počinjeni u cilju etničkog čišćenja okupiranih područja i njihovog pripojenja Velikoj Srbiji.

Dr. Fuchs pozorno je slušao izlaganja te se složio da u kurikulu povijesti, što se tiče Domovinskog rata, treba raditi na sadržaju koji bi se trebao predavati u školama a ne samo na metodološkom pristupu toj tematici. Izjavljuje da će o tome obavijestiti predsjednika Vlade a ujedno i povjerenstva.

Zaključeno je i predloženo da se osim braniteljskih udruga u izradi sadržaja neizostavno treba uključiti Hrvatski institut za povijest, HAZU te Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata.

Nadamo se da će i ostale hrvatske institucije koje odlučuju o ovoj problematici shvatiti ozbiljnost trenutka i konstruktivno se uključiti u izradi istinitog sadržaja o Domovinskom ratu jer samo istina može dovesti do  normalizacije odnosa između RH i Srbije.

Predstavnici braniteljskih udruga dobiti će povratne informacije o postavljenim pitanjima, a u suradnji će biti dogovoren novi sastanak na istu temu.

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi,

Predsjednik ZUV HGP

Miljenko Kolobarić

Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata

Predsjednik USPD RH                                                   

Zoran Maras  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here