Primopredaja simulacijskog sustava SATTS

0
919

U  vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji danas je, u ponedjeljak 27. ožujka 2017., održana svečanost primopredaje simulacijskog sustava SATTS (Small Arms Tactical Training Simulation). Sustav koji služi obuci pješaštva donacija je Sjedinjenih Američkih Država Republici Hrvatskoj koja, zajedno s troškovima obuke i osiguravanjem pričuvnih dijelova, vrijedi oko 1 milijun američkih dolara. Hrvatska i američka izaslanstva koja su nazočila svečanosti predvodili su potpredsjednik vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i veleposlanica SAD-a u RH Julieta Valls Noyes.

„Uvjeren sam kako vrijednost ove donacije i njezin značaj daleko nadilaze njezinu materijalnu vrijednost, jer ona je još jedan dokaz razvijene obrambeno-sigurnosne suradnje Hrvatske i Sjedinjenih Država koje su naš najvažniji, strateški partner“, istaknuo je ministar Krstičević. Uz uvjerenje da će se čvrsto savezništvo i iskreno partnerstvo nastaviti kroz zajednički doprinos međunarodnoj sigurnosti i stabilnosti, ministar je naglasio da SATTS ne predstavlja prvu donaciju, a dosadašnja pomoć SAD-a znatno je ojačala sposobnosti OSRH, ne samo kroz nabave oružanih sustava, već i kroz zajedničke vojne vježbe i obuke.

Veleposlanica Valls Noyes je istaknula da Republika Hrvatska bitan partner SAD-a koji na obrambeno-sigurnosnom području daje veliki doprinos u međunarodnim operacijama, ali je i stabilizirajući faktor u okruženju. Govoreći o donaciji sustava SATTS, izrazila je uvjerenje da će on imati pozitivan i vidljiv utjecaj na borbenu spremnost pripadnika OSRH koji će se na njemu obučavati i da će biti dobra dopuna vježbama na terenu, najviše zahvaljujući svojoj realističnosti.

Sustav SATTS virtualno je strelište s 10 linija za obuku, uvježbavanje i gađanje u zatvorenom prostoru bez korištenja bojevog streljiva i koristi se za pojedinačnu i zajedničku obuku. Okruženje u kojem se provodi obuka može se kreirati putem računala i projicirati na zaslone, simulirajući različite scenarije i uvjete, primjerice pustinju, planine ili naseljena mjesta. Na virtualnom strelištu može se rabiti više simulacijskih programa, baš kao i vrsta simulatorskih oružja, a u najvećoj mjeri će ga koristiti mehanizirane bojne “Tigrovi” i “Gromovi” Gardijske mehanizirane brigade, koje su i  smještene u vojarni u Petrinji.  Virtualna obuka provodi se radi usavršavanja pojedinačnih i postrojbenih vještina u taktikama, tehnikama i procedurama prije bojne obuke. Zahvaljujući sustavu SATTS,  na sposobnostima vezanim uz streljačko naoružanje moći će se raditi tijekom cijele godine i u bilo kojim vremenskim uvjetima prije obuke na zemljištu i gađanja bojevim streljivom.

izvor: www.morh.hr/hr/vijesti-najave-i-priopcenja/priopcenja/14338-primopredaja-simulacijskog-sustava-saats.html#foto

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here