Prezentacija međunarodne vojne vježbe ImmediateResponse 16

0
1084

naslovna

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju u utorak, 20. rujna 2016., održana je prezentacija međunarodne vojne vježbe ImmediateResponse 16.

Fokus prezentacije bio je na vježbi na zemljištu koja se na poligonu održava od 12. do 21. rujna. Slunj je jedna od pet lokacija u Hrvatskoj i Sloveniji na kojoj se održava ovogodišnji ImmediateResponse, koji uz Zapovjedništvo američke kopnene vojske za Europu (USAREUR) organiziraju Oružane snage Republike Hrvatske i Republike Slovenije, a sudjeluju i pripadnici oružanih snaga Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Mađarske, Makedonije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Prezentaciji vježbe prisustvovao je direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH kontraadmiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Mate Ostović, predstavnici oružanih snaga koje sudjeluju na vježbi, više ustrojbenih cjelina Oružanih snaga RH, lokalne uprave i samouprave i drugi.

Istaknuvši značaj koju vježba ImmediateResponse ima za sveukupnu suradnju saveznika i partnera koji u njoj sudjeluju, general Ostović je rekao da je iznimno zadovoljan svim onim što su vojnici prikazali tijekom prezentacije te naglasio kako vježba poput ove služi za uvježbavanje i provjeru sposobnosti u multinacionalnom okruženju.

Direktor vježbe brigadir Tomislav Pavičić rekao je da je najzahtjevnije u vježbi učinkovito integrirati različite postrojbe, borbena sredstva i komunikacijsku opremu, dodavši da vježba predstavlja jako dobro iskustvo za pripadnike Oružanih snaga RH, ali i pripadnike drugih oružanih snaga.

Tijekom prezentacije prikazan je dio aktivnosti koje u sklopu vježbe na zemljištu provodi više od 500 vojnika. Primarnu obučnu skupinu čine tri satnije oružanih snaga SAD, Slovenije i Hrvatske kojima su pridodani vodovi, timovi prednjih zračnih motritelja (JTAC) te vojni medicinski timovi iz oružanih snaga ostalih država sudionica. Na terenu im je nadređeno Zapovjedništvo (HICON) razine bojne, također međunarodnog sastava. Između ostalog, hrvatske i slovenske satnije su prikazale procedure taktičkog kretanja, dodira sa suprotnom stranom i medicinske

evakuacije, a posade borbenog oklopnog vozila Patria reakciju na zasjedu. Mađarski JTAC tim prikazao je proceduru poziva zračne potpore na koji se u scenarij uključio američki lovački avion F-16 iz baze u Avianu u Italiji.

Cilj vježbe ImmediateResponse 16 je izgradnja povjerenja i promicanje regionalne stabilnosti i sigurnosti, jačanje partnerskih sposobnosti i unaprjeđenje interoperabilnosti Oružanih snaga zemalja članica NATO Saveza i Oružanih snaga zemalja članica Partnerstva za mir (PfP). Vježba se održava u kontinuitetu od 2011. godine, a ove godine se provodi od 9. do 23. rujna 2016. istovremeno u Republici Hrvatskoj i Republici Sloveniji.

Kao težišni obučni ciljevi vježbe definirani su: provedba punog spektra operacija kao odgovor na hibridne prijetnje, potpora provedbi humanitarnih operacija i operacija potpore kod elementarnih nepogoda (HA/DR-HumanitarianAssistanceandDisasterRelief) te uvježbavanje potpore zemlje domaćina (HNS – HostNationSupport) uključujući sve aspekte Prijema snaga, Raspoređivanja snaga, Uvođenja snaga i Integracije (RSOM&I-Reception, Staging, OnwardMovementandIntegration).

Uz vježbu na zemljištu na Slunju, u Republici Hrvatskoj se u sklopu ImmediateResponse 16 provodi distribuirana, simulacijska, računalno podržana vježba (CPX/CAX) u Simulacijskom središtu u Zagrebu. U Republici Sloveniji provode se vježbe potpore provedbi humanitarnih operacija i vježbe potpore kod elementarnih nepogoda (LIVEX, HA/DR i RSOI) na lokacijama u Novom Mestu i Cerkljuob Krki kao i računalno podržana vježba u slovenskom simulacijskom središtu u Postojni koje je povezano sa zagrebačkim središtem.

Izvor foto: MORH/Tomislav Brandt i Jutarnji list

Izvor teksta: http://www.hrvatski-vojnik.hr/

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here