Preminuo mons. Josip Šantić, generalni vikar Vojnog ordinarijata u miru

0
1496

Don Joško kod Gromova u Petrinji

Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj, rođacima, prijateljima i znancima  javlja da je mons. Josip Šantić generalni vikar Vojnog ordinarijata u miru okrijepljen otajstvima vjere, nakon duge i teške bolesti, blago u Gospodinu preminuo 8. srpnja 2014. godine u 69. godini života, 45. godini svećeništva.

Sa svetom misom u postirskoj župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja obredi ukopa pokojnika obavit će se u petak 11. srpnja 2014. u 18.00 sati u Postirama na otoku Braču.

Misa zadušnica u sjedištu Vojnog ordinarijata na zagrebačkom Ksaveru održat će se u utorak, 15. srpnja 2014. u 11.30 sati.

U vojnim i policijskim kapelanijama održavat će se mise zadušnice prema rasporedu u kapelanijama.

Mons. Josip Šantić

Rođen je u Postirama na Braču 25. ožujka 1946. godine kao deveto od desetero djece obitelji Šantić. Završava sjemenišnu gimnaziju u Zadru 1964., te iste godine upisuje teologiju u Splitu. Zaređen je za svećenika 29. lipnja 1970. godine u Komiži na otoku Visu. Odmah nakon ređenja postaje kapelanom župniku don Anti Marušiću u rodnim Postirama, a poslužuje i malu župu Splitsku, da bi 1971. godine bio imenovan župnikom Vrsnika i Pilava, te katehetom srednjoškolaca u Jelsi.

Već 1977. godine imenovan je rektorom Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu i na tom mjestu ostaje pet godina. 1982. godine tadašnji ga hvarski biskup moli da se vrati na Hvar, gdje ga imenuje generalnim vikarom hvarske biskupije i katedralnim župnikom. Te dvije dužnosti nastavlja obavljati i nakon 30. travnja 1989. godine, kad je mons. Slobodan Štambuk imenovan hvarskim biskupom.

U razdoblju od 15 godina djeluje kao kateheta otoka i grada Hvara, u pastoralu obitelji i mladih, a radi i na obnovi hvarska katedrala, župne crkve u Vrsniku, te na obnovi bogoslovije u Splitu.

Kao svećenik i dragovoljac bez oružja sudjeluje u Domovinskom ratu na bojišnicama Velebita, Novigrada Zadarskog i na rtu Pelegrinu (Hvar), svjestan koliko je bilo potrebito biti blizu našem vojniku.

Kad se 1997. godine osnovala Vojna biskupija u RH, biskup Jezerinac poziva ga u Zagreb za generalnog vikara, na što se odlučuje šest mjeseci kasnije. Službu generalnog vikara Vojnog ordinarijata vršio je do umirovljena 2011. godine.

Sveti otac imenovao ga je osobnim prelatom Njegove Svetosti. Nositelj je odlikovanja Lurdskog svetišta “počasnog kapelana” s pravom nošenja prsnog križa. Ovo odlikovanje ustanovio je papa Pio X. prigodom 100. obljetnice lurdskih ukazanja, i koliko je nama poznato mons. Šantić jedini je Hrvat njime odlikovan.

Mons. Josip Šantić je začasni kanonik hvarskog kaptola.

Zrinska garda iz Čakovca proglasila ga je počasnim članom.

Počasni je član Antropološkog društva Hrvatske.

Nositelj odličja sa zlatnim zmajem Braće hrvatskoga zmaja.

Također je nositelj odličja Županije splitsko-dalmatinske te Grada Hvara.

Od dolaska u Zagreb, njegov moto je: “Približiti Isusa Krista hrvatskom vojniku, hrvatskom časniku i hrvatskom policajcu.”

Predsjednik Republike Hrvatske, g. Ivo Josipović 2011. godine odlikovao ga je Redom kneza Branimira s ogrlicom za osobite zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske.

www.vojni-ordinarijat.hr/

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here