Premijera filma „Banovina i Kordun“ prvog iz serijala „Pobjednici“

0
1275

 

SISAK – U sisačkom Domu kulture „Kristalna kocka vedrine“ održana je premijera filma „Banovina i Kordun“, prvog filma iz serijala naziva „Pobjednici“. Sam autor filma Nenad Šestić nam otkriva kako kroz filmove radi rekapitulaciju Domovinskog rata.

„Projekt je zamišljen da glavni lik budu Oružane snage Republike Hrvatske, što će reći da pojedinci, kojih u filmu ima jako puno, daju kratke izjave i izmjenjuju se između sebe tijekom cijelog filma kako bi se održala dinamika i tempo. Mahom je riječ o ljudima koji su govorili o događajima iz prve ruke. Oni su osobno pucali, bili ranjavani, imali prijatelje koji su ginuli na prvim linijama obrane. U filmu smo nastojali primijeniti neke moderne tehnologije, kao što je rekonstrukcija borbenih djelovanja u 3D animaciji, snimali smo s dronovima određena područja na kojima su bila borbena djelovanja, uz standardna snimanja kamerom, tako da se dobije potpuni uvid u prostor i područja gdje su bila borbena djelovanja“, istaknuo je Šestić.

Smatra kako danas u filmskom pogledu nisu napravljani suvisli materijali koji imaju tehničku i estetsku kvalitetu, stoga se odlučio napraviti film koji će biti gledljiv i razumljiv svima, a ono što je važno za napomenuti, snimljeni materijal je prošao kod Agencije za odgoj i obrazovanje i bit će emitiran u našim školama.

U planu je snimanje 21 epizode, a posljednja će biti o operacijama na Uni, čime bi ovaj serijal „Pobjednici“ bio završen. „Dogovoreno je s predstavnicima udruga da će svi ovi materijali ostati njima kao Koordinaciji. Osim u Sisku, filmovi će biti projicirani u Petrinji, Glini, Sunji, Kutini i ostalim gradovima. Nadam se da će na projekcijama biti što više mladih. Mislim da su ljudi koji su sudjelovali u ovom filmu, zaslužili da njihova djeca, unuci u školi, pred svojim vršnjacima, budu ponosni na svoje očeve i svoje djedove“, istaknuo je Šestić. Već za idući tjedan, točnije 7.veljače, u Sisku će biti održana projekcija drugog filma iz ovog serijala naziva „Maslenica i Medački džep“.

Organizator projekcije ovog filma bila je Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije, čiji nam je predsjednik Srećko Telar izjavio kako branitelje zanima samo istina i da se vide herojska djela koja su učinjena tijekom Domovinskog rata.

„Na ovome ćemo mi i dalje raditi, da žrtve ne budu zaboravljene, da mladima pokažemo također što se događalo, na koji način smo obranili i oslobodili Hrvatsku. Iz ovih materijala mi ćemo pripremiti dio kojeg ćemo prikazivati po školama, kroz predavanja i edukaciju o Domovinskom ratu“, kazao je Telar.

Zamjenica sisačko-moslavačkog župana Anita Sinjeri Ibrišević se zahvalila Koordinaciji i samom autoru filma što rade na očuvanju istine o Domovinskom ratu. „Upravo na ovaj način, putem ovakvih projekcija, sigurno širimo istinu o Domovinskom ratu i upoznajemo s istinom javnost i one koji su proživjeli Domovinski rat i mlade koji nisu bili rođeni tada i kojima je svakako dobro da vide što se to ovdje na našim područjima događalo. Ovaj prvi serijal koji će nas upoznati s tim ratnim danima na području Banovine i Korduna, sigurno donosi neke nove činjenice koje možda još neki i ne znaju ili su možda na njih i zaboravili“, rekla je Sinjeri Ibrišević.

Projekcija u Sisku okupila je veliki broj branitelja iz brojnih braniteljskih udruga s područja cijele Sisačko-moslavačke županije, a na samome kraju, još jednom ćemo podsjetiti kako je sljedeća projekcija filma, naziva „Maslenica i Medački džep“ predviđena u utorak 7.veljače.

Izvor: http://portal53.hr/?p=9615

Foto portal53, smž.hr

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here