“Prelet za Hrvatsku“: Sjećanja supružnika Borović napokon pretočena u knjigu

0
995

Nakladnička kuća Alfa poziva sve zainteresirane u srijedu, 29. siječnja, na predstavljanje knjige Danijela i Snježane Borović „Prelet za Hrvatsku“.

Knjigu će s početkom u 15.30 sati u dvorani „Zvonimir” u Ministarstvu obrane RH  predstaviti Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH, potom suautori Danijel Borović i Snježana Borović,  Slavko Hodak – načelnik Odjela sigurnosti 117. lovačkog avijacijskog puka na aerodromu Bihać, te Vladimir Šumanovac – zapovjednik zrakoplovne baze Pula u vrijeme preleta i Božidar Petrač  glavni urednik „Alfe”

Podsjećamo, 4. veljače 1992. u večernjim satima, unatoč iznimno nepovoljnim uvjetima, pilot kapetan 1. klase Danijel Borović izvršio je prelet avionom lovcem tipa MiG-21 s aerodroma Bihać, sletio u Pulu i stavio se na raspolaganje Hrvatskoj vojsci.

Tim je Borovićevim preletom iz sastava ratnoga zrakoplovstva i protuzračne obrane Jugoslavenske narodne armije u sastav Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva Hrvatska dobila prvi nadzvučni borbeni zrakoplov, čime je označen početak ustroja eskadrile lovaca u Hrvatskome ratnom zrakoplovstvu. Nakon pogibije zapovjednika Rudolfa Perešina, Danijel Borović preuzeo je zapovjedništvo nad borbenom eskadrilom.

Za vrijeme Domovinskoga rata Danijel Borović sudjelovao je u svim akcijama oslobadanja okupiranoga teritorija Republike Hrvatske. Prvi hrvatski predsjednik RH Franjo Tuđman osobno mu je uručio Red Nikole Šubića Zrinskoga za ratno herojstvo.

Danijel Borović, ratni i poratni zapovjednik 1. lovačke eskadrile, umirovljen je 2003. godine. U knjizi Prelet za Hrvatsku, koju je napisao zajedno sa svojom suprugom, prikazani su vrlo dramatični i uzbudljivi događaji koji su prethodili samomu preletu, događaji koji su obilježili njihovu obitelj, a mogli su i vrlo tragično završiti.

Trebalo je i hrabrosti i lukavstva i snalažljivosti, ali i sreće, da se Borovićeva supruga Snježana sa sinom Vanjom u spektakularnoj akciji sretno izvuče iz Bihaća te čudnim putovima preko Bosne i Hercegovine dođe do Splita. Sve što se zbivalo s njima u onome tjeskobnom vremenu ostavili su svojim svjedočenjem na stranicama ove knjige.

Prema riječima ministra obrane RH Damira Krstičevića, Danijel Borović, kao i njegov prethodnik Rudolf Perešin, izvršio je veličanstveni prelet odlučivši se na taj beskompromisni čin, „pokazavši svu snagu i odlučnost hrvatskog čovjeka u borbi za slobodu i u gotovo nemogućim uvjetima postao je prvi hrvatski vojni pilot koji je svojim zrakoplovom sletio na hrvatsko tlo“.

Izvor: https://regionalni.com/prelet-za-hrvatsku-sjecanja-supruznika-borovic-napokon-pretocena-u-knjigu/

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here