Predstavnici Gromova na 20. obljetnici osnutka 5. gardijske brigade „Sokolovi“

0
1237

Proslava 20. obljetnice osnutka 5. gardijske brigade „Sokolovi“ 

 

VINKOVCI – 5. listopada 2012. godine na trgu Bana Josipa Šokčevića Udruga veterana 5. gardijske brigade „Sokolovi“ i svi sudionici okupili su se zbog proslave 20. obljetnice od osnutka.

Uz ratne veterane 5. gardijske brigade u svečanom mimohodu sudjelovali su još: Mažoretkinje grada Vukovara, Gradski puhački orkestar, Pripadnici GOMBR Hrvatske vojske, veterani ratnih postrojbi HV-a i policije RH, obitelji poginulih,umrlih i nestalih pripadnika 5. gardijske brigade „Sokolovi” i ostalih postrojbi HV-a i policije RH te obitelji veterana HV-a.

Svečanim mimohodom svi sudionici su se zaputili prema vojarni Bosut gdje su položeni vijenci na spomen obilježju poginulim pripadnicima 5. gardijske brigade, služena je sveta Misa za sve poginule i umrle hrvatske branitelje te su dodijeljena odličja i priznanja RH veteranima 5. gardijske brigade.

Nakon prikaza vojničkih vještina pripadnika HV-a, svi su se zaputili na domjenak izletišta Sopot.

Predsjednik udruge veterana 5. gardijske brigade Zoran Marunček ukratko je rekao:

„Kroz 5. brigadu je prošlo oko 5.000 ljudi od 1992 . godine do 2003. godine. Brigada je nakon osnutka sudjelovala u operaciji Maslenica i u svim najslavnijim bitkama u Domovinskom ratu, Bljesak, Oluja … Ministarstvo branitelja vodi računa o veteranima i odlikovani smo Poveljom Republike Hrvatske. Cilj nam je prikupiti što veći broj članova, informirati ljude, sačuvati istinu o Domovinskom ratu, sačuvati dignitet Domovinskog rata, da svi znaju što je bio Domovinski rat i tko je sudjelovao u njemu.

www.cibalia.com.hr

 

Na proslavi 20. obljetnice legendarne 5. gardijske brigade „Sokolovi“ sudjelovali su i predstavnici Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“, umirovljeni brigadir Stjepan Domjanić, bojnik Tonko Marković i Pere Ivković. Gromovi su u spomen na poginule Sokolove položili vijenac i zapalili svijeću na spomen obilježju poginulim i nestalim pripadnicima 5. gardijske brigade, te su sudjelovali cjelokupnom programu obilježavanja. Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ je ovim činom odala priznanje, zahvalost i dužno poštovanje bratskoj gardijskoj brigadi, hrabrim „Slavonskim sokolovima“, čestitajući im 20. obljetnicu osnivanja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here