Predstavljene ratne monografije gardijskih brigada (Foto)

0
1132

Nakon Mise zadušnice za prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, 10. je prosinca 2012. godine u dvorani svetišta Svete Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu održano predstavljanje monografija vojno-redarstvenih postrojbi Oružanih snaga RH. Na predstavljanu je nazočio veliki broj branitelja, predstavnici i predsjednici udruga ratnih veterana gardijskih postrojbi, članovi obitelji poginulih branitelja, više svećenika, župnik Ante Vasilj, biskup Juraj Jezerinac, generali Ante Gotovina, Milenko Filipović i Tomo Medved, te mnogi drugi. O monografijama su govorili don Ivan Marjanović, glavni urednik general Josip Lucić, pukovnik Antun Moguš i dr. sc. Jakša Raguž iz Hrvatskog instituta za povijest. Don Ivan Marjanović je naglasio kako našu povijest treba napokon uvrstiti u školske udžbenike da bi iz njih djeca mogla učiti svoju prošlost. „Kakav odnos imamo prema svojoj prošlosti takva će nam biti i budućnost“, rekao je poručivši da “svoju povijest treba uzgajati u njedrima, a ne prepuštati tuđincu da ju uzgaja u svojim laboratorijima”. Antun Moguš je rekao da su monografijama obrađeni mjesto nastanka postrojbi, njihov ustroj, ratni put i poginuli branitelji.

Istaknuo je kako je kroz gardijske brigade prošlo oko 51 tisuća gardista, od kojih su 1393 poginula, 99 ih se vodi nestalima a 6362 su ranjena.

„Monografije su trajni pisani spomenik o žrtvi, hrabrosti i borbi za slobodu protiv velikosrpske agresije“, zaključio je Moguš.  General Josip Lucić je podsjetio na ulogu prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u ustrojavanju Hrvatske vojske te ocijenio kako je Tuđman bio vizionar i jedna od najvećih osoba u hrvatskoj povijesti. „Stvorio je najveću i najuspješniju vojsku u hrvatskoj povijesti“, naglasio je Lucić. Potom je kao svjedok tih događanja prenio povijesni kontekst u kojima se odvijalo ustrojavanje jedinica za posebne namjene MUP-a koje su bile jezgre ustrojavanja gardijskih postrojbi i time nastanka Hrvatske vojske. Potom je dr. Raguž ukratko predstavio pojedinačno sve monografije – Monografije o Jedinici za posebne zadaće Rakitje, 1. gardijskoj brigadi „Tigrovi“, 2. gardijskoj brigadi „Gromovi“, 3. gardijskoj brigadi „Kune“, 4. gardijskoj brigadi „Pauci“, 7. gardijskoj brigadi „Pume“ i 1. Hrvatskom gardijskom Zdrugu. Na kraju predstavljanja svaki predsjednik ili predstavnik Udruga gardijskih postrojbi uručio je generalu Anti Gotovini primjerak Monografije postrojbe koju predstavlja. Monografiju Gromova uručio je predsjednik URV 2. gbr, umirovljeni brigadir Mile Krišto.

 

Fotogalerija:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here