Predstavljena monografija gardijskih brigada…

PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA GARDIJSKIH BRIGADA

U povodu 20. godišnjice osnivanja Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana OS RH i Dana Hrvatske kopnene vojske u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici 26. svibnja 2011. godine u 11.00 sati održana je promocija četiriju monografija posvećenih 2. gardijskoj brigadi GROMOVI, 4. gardijskoj brigadi PAUCI, 7. gardijskoj brigadi PUME i 9. gardijskoj brigadi VUKOVI.Svečanoj promociji monografija nazočili su predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor, izaslanik Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OS RH Zlatko Gareljić, potpredsjednica Hrvatskog sabora Željka Antunović, ministar obrane Davor Božinović, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić, načelnik GS OS RH general pukovnik Drago Lovrić, generalni vikar Vojnog ordinarijata mons Juraj Jezerinac, saborski zastupnici, državni tajnici, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, zapovjednici i pripadnici slavnih brigada te mnogobrojni drugi uzvanici.

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor istaknula je kako su upravo monografije slavnih brigada moćno oružje u borbi koja još uvijek traje – borbi protiv zaborava.

Ministar Davor Božinović zadovoljno je istaknuo važnost monografija: „One su podsjetnik koji govori o nepokolebljivom slobodarskom duhu gardista koji su bili i ostali naša nada, ponos i uzor, ali one su i podsjetnik mladim pokoljenjima na ljude koje su za domovinu uložili sve što su imali, a zauzvrat nisu tražili ništa.“
Načelnik GS OS RH general pukovnik Drago Lovrić rekao je kako monografije osiguravaju istini i važnim događajima da ostanu trajno zabilježeni, prvenstveno u ime budućnosti.

Glavni urednik monografija umirovljeni general zbora Josip Lucić, donedavni načelnik GS OS RH, s ponosom je istaknuo kako danas, kada slavimo dvadesetu godišnjicu Oružanih snaga, možemo reći kako su one u potpunosti ispunile cilj zbog kojeg su stvorene.
„Ove knjige su spomenik jednoj od najsjajnijih generacija hrvatskih ratnika“ smatra recenzent monografija g. Ante Nazor. Voditelj edicije g. Antun Moguš, pukovnik u mirovini, napomenuo je da nakon prve četiri knjige iz edicije monografija o vojno-redarstvenim postrojbama OS RH u Domovinskom ratu uskoro slijedi nastavak izdavanja ostale četiri monografije čiji je cilj dokumentiranje istine te čuvanje sjećanja na Domovinski rat.