Predstavljena knjiga „Crna mapa – priča jedne novinarske istrage“

0
1368

Knjiga Vladimira Mukuseva “Crna mapa – priča jedne novinarske istrage” predstavljena je 30. kolovoza 2012. godine u Zagrebu u prostorijama Hrvatske kulturne zaklade – Hrvatskom slovu. Knjiga govori o okrutnom ubojstvu dvojice ruskih novinara, dopisnika državne televizije tadašnjega SSSR-a Viktora Nogina i Gennadiya Kurinnoya koje su pripadnici srpskih paravojnih postrojba ubili 1. rujna 1991. u Panjanima, selu nadomak Hrvatske Kostajnice. Knjiga je predstavljena povodom 21. godišnjice od neprocesuiranog ratnog zločina i okrutnog ubojstva ruskih novinara  te povodom međunarodnog dana nestalih.

Knjigu su predstavili sam autor Vladimir Mukusev, urednik knjige Ivica Pandža-Orkan i Mate Rupić. Voditelj i moderator predstavljanja bio je glavni urednik Hrvatskog slova Stjepan Šešelj. Ulomke iz knjige čitao je dramski umjetnik Tomislav Martić. Na predstavljanju je nazočila i Galina Kurinnoy, udovica poginulog novinara Gennadiya Kurinnoya.

Autor Vladimir Mukusev, poznati novinar (bivši deputat u Vrhovnom Sovjetu Rusije i čelnik Istražne komisije ruskog parlamenta koja je istraživala ovaj slučaj) govorio je o dvadesetjednoj  godini vođenja vlastite istrage ove tragedije. Knjigu je napisao vođen profesionalnom kolegijalnošću i željom za istinom. Iako je u svih ovih 21 godinu nailazio samo na otpore i odbijanja, ne želeći odustati uporno želi da se istina sazna do kraja. Da se pronađu tijela ubijenih kolega i pokopaju u Domovini Rusiji.  U tim nastojanjima uveliko mu pomaže umirovljeni pukovnik HV-a, Ivica Pandža – Orkan, kojemu se posebno zahvalio. Mukusev u knjizi na 200 stranica objavljuje fotografije i dokumente ruskih obavještajnih službi i Tužiteljstva Rusije, iznosi svoje spoznaje prikupljene u istrazi ovoga ratnog zločina, otkriva imena ubojica te razotkriva pokušaj da se za ovaj zločin optuže hrvatski branitelji. Knjiga donosi i dokumente parainstitucija tzv. rsk nađene u VRO „Oluja“ koji govore o ovom ratnom zločinu.

Urednik knjige, Ivica Pandža – Orkan koji je rodom iz kostajničkog kraja ovaj srpski zločin već mu više od dvadeset godina ne daje mira. Često razmišljajući o osjećajima obitelji dvojice ubijenih ruskih novinara dok očekuju vijest o svojim najmilijima poticao ga je na djelovanje i kako taj slučaj ne bi otišao u zaborav. Na dan hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije 2010. godine vozeći se sa ratnim veteranima-motoristima po Banovini, te paleći svijeće na spomen obilježjima stradalih hrvatskih civila i poginulih prijatelja, branitelja, prošavši pokraj raskrižja u Panjanima nedaleko kojeg su ubijeni ruski novinari, odlučio je da se mora nešto poduzeti, nešto što će trajno svjedočiti na njih i njihovu tragičnu smrt, gdje će se moći zapaliti svijeće i u molitvi ih se prisjetiti. Unatoč mnogim odbijanjima, šutnji, otporima, izuzev Nacionalne zajednice Rusa u Hrvatskoj, te uspostavi kontakta s Vladimirom Mukusevim, uspjeli su postaviti spomen obilježje u Panjanima. Kao i Mukusev Orkan je opetovano pozvao mjerodavna pravosudna tijela Rusije, Hrvatske, BiH i Srbije da se pronađu i kazne počinitelji ovog ratnog zločina, a da se kosti ruskih novinara pronađu i dostojno pokopaju u njihovoj domovini Rusiji.

Mate Rupić, pomoćnik ravnatelja Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra rekao je kako knjiga govori o ubojstvu ruskih novinara koje se najprije željelo zataškati, a potom za taj zločin optužiti hrvatsku stranu. Naglasio je da su tijekom Domovinskog rata ratni novinari bili česte mete agresorske vojske kako istina o ratu u Hrvatskoj ne bi dospjela u svijet. Također je ukazao da je nedavno i srpska strana, točnije Savo Štrbac, izdala knjigu u kojoj se govori i o tom ubojstvu, gdje Štrbac priznaje da su ruske novinare ubili pripadnici srpskih snaga. No dodao je, sve se pokušava objasniti kao nesretni slijed okolnosti, kao i teza da su u biti hrvatski vojnici prevarili srpske rekavši im da je navodno riječ o hrvatskim novinarima.

Na kraju se u vrlo emotivnim govorom obratila udovica Galina Kurinnoy. Patnje i boli koju ona i njena obitelj nose i žive već 21 godinu su teške, teško joj je bilo i večeras, ali zahvalna je što je bila ovdje i što je u pogledima, u očima nazočnih vidjela suosjećanje, ljubav i ljudsku toplinu prema njenoj obitelji. Zahvalna je svima koji nisu zaboravili njenog muža i Viktora Nogina i posebno onima koji su došli večeras na ovo predstavljanje, radujući se slijedećem susretu. Posebno se zahvalila autoru Mukusevu i prijatelju Ivici Pandži-Orkanu na tome što će sada imati mjesto gdje će moći zapaliti svijeću i odati počast svome mužu i Viktoru Noginu.  A to će učiniti već na godišnjicu pogibije 1. rujna u Panjanima.

Na predstavljanju knjige nazočilo je i desetak predstavnika Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“

Nakladnik knjige je Udruga hrvatskih dragovoljaca – ogranak Selište Kostajničko i Hrvatski memorijalno – dokumentacijski centar Domovinskog rata Zagreb. Za izdavača: Nikola Govorčinović i Doc. dr. sc. Ante Nazor. Urednik je umirovljeni pukovnik Ivica Pandža-Orkan. Lektura: prof. Nerina Sarkotić Antolković. Pripremu tiska i tisak izvršila je Tiskara Rotim i Market.

U petak, 31. kolovoza s početkom u 19:00 sati u Domu kulture Popovača bit će također predstavljena knjiga „Crna mapa – priča jedne novinarske istrage” autora Vladimira Mukuseva, a u subotu 1. rujna 2012. godine u 11,00 sati u selu Panjani (Hrvatska Kostajnica) položit će se cvijeće i zapaliti svijeće na spomen -obilježju podignutom na mjestu ubojstva ove dvojice novinara.

Istog dana s početkom u 12,00 sati u u Hrvatskoj Kostajnici vas pozivamo na predstavljanje knjige u Hotelu Central .

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here