Predstavljen roman dragovoljca Antuna Jozinga

0
1317

U punoj dvorani Hrvatske kulturne zaklade – Hrvatskom slovu u Ulici Hvatske bratske zajednice u Zagrebu, 14. lipnja 2012. godine, Antun Jozing dragovoljac i ratni veteran 2. gardijske brigade „Gromovi“ predstavio je svoj roman „Mrtvi se ne vraćaju“. Nakladnik romana je Hrvatska kulturna zaklada – Hrvatsko slovo d.o.o. Priređivač romana je Mate Kovačević, naslovnicu i slog pripremila je Tina Grgić, ilustracije Marko Sirovina a korekturu Dubravka Vidak. Urednik knjige književnik Stjepan Šešelj bio je i moderator prezentacije koji je nakon prigodnog pozdrava u uvodu predstavio Antuna Jozinga i govornike Ivicu Pandžu – Orkana, umirovljenog pukovnika i savjetnika za branitelje Sisačko-moslavačke županije, Matu Kovačevića, književnog kritičara, urednika, publicista i kolumnista te hrvatskog glumca Tomislava Martića.


Ivica Pandža ukratko je opisao težinu rata na Banovini tijekom Domovinskog rata, današnje zanemarivanje činjenica i istine o tim događajima posebno se osvrćući na zanemarivanje i olako odustajanje ili odbacivanje optužnica za ratne zločine nad Hrvatima počinjenih od velikosrpskog agresora, zadnji primjer je odbacivanje optužnice za tzv. predsjednika tzv. vlade Krajine Borislava Mikelića, dok se za optuživanje hrvatskih branitelja ulažu napori kako bi se osumnjičeni branitelji svakako optužili i kaznili. O istini i čistoći borbe za svoju Domovinu govori i Jozingova knjiga. „Naslov knjige je Mrtvi se ne vraćaju, zato mi živi moramo čuvati istinu o Domovinskom ratu, a to je ono o čemu piše Antun Jozing“ naglasio je Ivica Pandža –Orkan. Književnu kritiku iznio je Mate Kovačević, naglasivši pozitivan i primamljiv Jozingov roman. Tema pokriva prozaističku prazninu hrvatske književnosti za kojom posebno sudionici Domovinskog rata itekako žude. Sukobi dobra i zla mogu se pratiti u proznim zapisima, čija se radnja odvija na banovnskom bojištu tijekom 1991. i 1992. godine a junaci romana dobro su psihološki profilirani. U Jozingovu djelu niz ratnih priča povezano je u mozaičnu romanesknu cjelinu, koje dragovoljac Domovinskoga rata pretače iz osobnoga iskustva na razinu univerzalnih ljudskih vrijednosti.


Roman nije dokument, ali Jozingov roman ima izvrsne dokumentarističke elemente, ne samo obrane na Banovini nego i u Domovinskom ratu općenito. „Deda“ (Antun Jozing) kako su ga suborci zvali je kontrapunkt „zelenoj“ hrvatskoj mladosti. Stil su kraći ili duži monolozi. Ali i privlačni dijalozi. Posebno su lijepi lirski pejsaži Banovine. Roman ima i općehrvatski značaj, jer likovi su slike hrvatskih branitelja od Vukovara do Dubrovnika. Branitelji su naoružanjem i vojnom snagom u podređenom položaju prema napadačima, ali ih zato moralno nadilaze. „Ako i svi budu šutjeli, ja ću govoriti“ veličina je Jozingova zapisa. Tako je bio odlučan i 1991. godine kao dragovoljac na bojištu. Ovo je jedna posebno uspjela priča, naglasio je Mate Kovačević. Tijekom izlaganja govornika, u stankama, glumac Tomislav Martić je na zanimljiv način i na oduševljenje prisutnih čitao pojedine dijelove knjige. Na kraju se svima obratio autor Antun Jozing, ne krijući zadovoljstvo velikim odazivom na predstavljanje i interesom za njegov roman unatoč u tome trenutku odigravanoj nogometnoj utakmici Hrvatske nogometne reprezentacije s Italijom. Posebno je istaknuo nazočnost predstavnika ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromova izrazivši im zahvalnost na dolasku. Zatim je na simpatičan način dao presjek kronologije ideje i nastanka romana spomenuvši i zahvalivši svima koji su mu u tome pomogli.


Te večeri zahvaljujući svima, a posebno Antunu Jozingu bilo je čast i ponos biti hrvatski branitelj, a k tomu posebno i pripadnik 2. gardijske brigade Gromovi, postrojbe u koju se Antun dragovoljno uključio i o čijim sudionicima piše u svome romanu. Nakon predstavljanja knjige vodstvo Hrvatskog slova i Antun Jozing pripremili su prigodan domjenak na kojemu je nastavljeno ugodno druženje.
Ovom prilikom zahvaljujemo se našem Antunu na odvažnosti, upornosti i nastojanjima u promoviranju vrjednota Domovinskog rata. Njegov roman „Mrtvi se ne vraćaju“ je kruna toga. Iste te vrjednote i hrabrost, Antun Jozing, dragovoljac i ratni veteran 2. gardijske brigade je pokazao i tijekom Domovinskog rata. Antunov roman „Mrtvi se ne vraćaju“ jednostavno trebate pročitati!

Ratni roman “Mrtvi se ne vraćaju” (446 str.) možete nabaviti u Hrvatskoj kulturnoj zakladi – Hrvatsko slovo d.o.o., Hrvatske bratske zajednice 4, 10000 Zagreb po cijeni od 199 kn. Narudžbe i uplate: HKZ-HRVATSKO SLOVO d.o.o., MB 1364294, OIB: 01074627909, tel.: 01/4814 965, fax: 01/619 0111, e-mail: hkz1@zg.htnet.hr, Žiro-račun: 2340009-1100149615, svrha uplate: roman o Domovinskom ratu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here