Predstavljen HRT-ov portal posvećen Domovinskomu ratu

0
1089

HRT je odlučio pokrenuti poseban mrežni portal daniponosa.hrt.hr koji je danas predstavljen predstavnicima Vlade Republike Hrvatske, Hrvatskoga sabora, Ureda predsjednice Republike Hrvatske te udruga proizišlih iz Domovinskoga rata. Portal je, kažu u HRT-u, posvećen očuvanju spomena na Domovinski rat te doprinosu koji su u obrani domovine dali hrvatski branitelji i svi sudionici Domovinskoga rata te promicanju istine o Domovinskome ratu. Obrađivat će teme iz Domovinskoga rata, podsjećati na sve važne obljetnice te pratiti i aktualnosti povezane s braniteljima.

HRT će zahvaljujući svojoj arhivi na tom portalu objavljivati i neke od najvažnijih trenutaka iz naše novije povijesti, a portal će biti središnje mjesto na kojemu će i obrazovne ustanove moći pronaći vrijedne sadržaje koji će im biti korisni u nastavi o Domovinskome ratu.

– Na ideju o pokretanju portala potaknulo me je pismo koje mi je uputio profesor povijesti koji mi je rekao kako bi želio da na HRT-u ima više sadržaja s pomoću kojih bi djeci mogao ispričati pravu istinu o Domovinskome ratu toliko potrebnu ovih dana kad se naša slavna povijest obrađuje na neshvatljive načine. Osim toga, smatram da će taj portal pridonijeti i poboljšanju komunikacije Hrvatske radiotelevizije kao javnoga medijskog servisa s mjerodavnim državnim ustanovama te braniteljskim udrugama – rekao je vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić. Svoje portale imaju brojne ustanove i udruge koje su povezane s braniteljima te je to savršena prigoda da se svi oni povežu i razmijene iskustva.

– Hrvatska radiotelevizija, kao neovisni javni medijski servis, pokretanjem ovoga multimedijskog sadržaja na kvalitetan i suvremen način nadograđuje postojeće radijske i televizijske sadržaje posvećene Domovinskomu ratu. Želja nam je da na portalu daniponosa.hrt.hr na jednome mjestu omogućimo pregled svih važnijih datuma Domovinskoga rata, prisjetimo se događaja i heroja koji su zaslužni za oslobađanje Hrvatske te omogućimo prostor za niz drugih tema posvećenih promicanju istine o Domovinskome ratu. Vjerujemo da ćemo time omogućiti i kvalitetan sadržaj koji će biti prikladan za uporabu u nastavi – izjavio je vršitelj dužnosti ravnatelja Programa Hrvatske radiotelevizije Jozo Barišić, koji je pozvao sve da se uključe u oblikovanje sadržaja na portalu te da pozovu branitelje da sve privatne snimke, fotografije ili čak i sjećanja podijele s korisnicima portala.

– Na jednome mjestu na portalu daniponosa.hrt.hr donosimo izvorne, arhivske snimke i svjedočanstva – istaknuo je glavni urednik Novih medija Hrvatske radiotelevizije Igor Duić.

Nazočnima je predstavio sadržaj portala, od izjava zapovjednika akcije Krvavi Uskrs generala Josipa Lucića do animirane karte Domovinskoga rata te drugih sadržaja posvećenih važnim datumima i događajima iz Domovinskoga rata.

– Važno je da se naši mladi, djeca interneta i pametnih telefona na multimedijski način, koji je njima i najbliži, upoznaju s važnim datumima i događajima iz naše povijesti – naglasio je Igor Duić.

Uz predstavnike brojnih udruga proizišlih iz Domovinskoga rata, na predstavljanju portala daniponosa.hrt.hr nazočili su i ministar branitelja Tomo Medved, zamjenik ministra unutarnjih poslova Davor Blažević, načelnik Glavnoga stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general pukovnik Mirko Šundov, savjetnik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, predsjednik Odbora za ratne veterane Hrvatskoga sabora Miodrag Demo, predsjednik Generalskoga zbora Pavao Miljavac, ratna ravnateljica vukovarske bolnice dr. Vesna Bosanac i brojni drugi.

Ministar je branitelja Medved uime svih prisutnih zahvalio Hrvatskoj radioteleviziji na pokretanju portala posvećenoga Domovinskomu ratu.

– Sretan sam što se na Hrvatskoj radioteleviziji, nakon niza godina, temeljnim vrijednostima Republike Hrvatske, a Domovinski rat to nesumnjivo jest, napokon dodjeljuje primjerena uloga i dostojno mjesto. Zajedno moramo raditi na tome da se prema Domovinskome ratu razvije drukčiji odnos nego do sada i u tome je smislu Ministarstvo branitelja vaš partner. Nudimo vam svaku moguću pomoć jer nam je cilj isti, a to je da se istina o Domovinskome ratu ne zaboravi – istaknuo je ministar Medved.

Izvor: http://www.vecernji.hr/hrvatska/predstavljen-hrt-ov-portal-dani-ponosa-posvecen-domovinskomu-ratu-1072877

 

Link: http://daniponosa.hrt.hr/

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here