Gradska knjižnica Slatina – predstavljanje romana Antuna Jozinga „Mrtvi se ne vraćaju“

0
958

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina i Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ organiziraju predstavljanje drugog dopunjenog izdanja ratnog romana Antuna Jozinga „Mrtvi se ne vraćaju“.

Predstavljanje romana održat će se u četvrtak 13. studenog 2014. godine u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina, Šetalište Julija Burgera 1, s početkom u 17,00 sati.

Autor u romanu opisuje događaje i borbe na Banovini tijekom ljeta 1991. godine.

Volio bih da s ovom knjigom, bar djelomično uspijem dočarati atmosferu koja je vladala na ratištu Banije 1991. godine. Pišem samo o jednom dijelu bojišnice, o postrojbi kojoj sam bio dodijeljen, bojišnice koju sam osobno upoznao. Želim upoznati čitatelje s anonimnim junacima Domovinskog rata, a koje na ulici ne prepoznajemo i ne vidimo. Veliki dio tih izuzetnih ljudi ostao je samozatajan i gotovo neprimjetan, a tamo na ratištu, bili su veliki, veliki do neba. Prva bojna, 2. gardijske brigade Gromova, nazvana “Mambe”, s našim zapovjednikom Franjom, sa svim dečkima koje sam upoznao , bila je moj dosanjani san…  (iz piščevog predgovora)

Antun Jozing rođen je 1939. u Voćinu. Dragovoljac je Domovinskoga rata i ratni veteran 2. gardijske brigade „Gromovi“. Piše pripovijetke, pjesme i prozne zapise. Roman „Mrtvi se ne vraćaju“ prvi puta objavio je 2012. godine u nakladi Hrvatskog slova. O popularnosti ovoga romana iz Domovinskog rata svjedoči činjenica kako je 2012. i dijelom 2013. godine bio u vrhu ljestvice 20 najčitanijih romana u Hrvatskoj, a u prosincu 2012. je bio najčitaniji roman u RH. Kako i dalje postoji značajan interes za ovo štivo, autor je u vlastitoj nakladi, u veljači o. g. objavio i drugo dopunjeno izdanje romana.

Čast nam je i zadovoljstvo pozvati Vas u ime organizatora i autora Antuna Jozinga na ovaj događaj.

O romanu će uz autora govoriti ratni veteran 2. gbr „Gromovi“, umirovljeni bojnik Darko Lanšćak, ravnateljica Gradske knjižnice Slatina, mag. Ana Knežević,  direktorica Turističke zajednice Grada Slatine, prof. Helena Hegediš i dr. Marija Turk-Kuči.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here