Predsjednica RH odlikovala prvog hrvatskog vojnog biskupa msgr. Jezerinca

0
1363

Za izniman doprinos neovisnosti, cjelovitosti i međunarodnom ugledu Republike Hrvatske, te za uspješan razvoj odnosa hrvatske države i vjerskih zajednica, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dodijelila je odlikovanje Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom mons. Jurju Jezerincu, apostolskom administratoru Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj.

Osvrnuvši se na razdoblje prije osnutka Vojne biskupije, Predsjednica Republike kazala je kako su tijekom Domovinskog rata u mnogim hrvatskim vojnim i redarstvenim postrojbama dragovoljno djelovali katolički svećenici koji su s vojnicima i redarstvenicima bili na prvoj crti bojišnice, izloženi istoj pogibelji. „U tim i takvim izuzetno teškim uvjetima bilo je iznimno važno među braniteljima promicati kršćansku duhovnost i sačuvati ih od pogibelji nečasnih postupaka, koji su velik izazov svakome u ratnom vihoru“, kazala je i dodala kako je hrvatskom vojniku bilo jednako važno sačuvati prisebnost u prosudbi između dobra i zla kao i preživjeti borbena djelovanja agresorske strane.

Nadalje, govoreći o dušobrižništvu vojnika, predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako su vojnici posebna socijalna skupina koja zbog zahtjevnih okolnosti svoga života trebaju poseban oblik dušobrižništva te kako Vojni ordinarijat odgovara toj zadaći na najvišoj razini.

„Želim naglasiti kako ću u okviru svojih ustavnih nadležnosti zahtijevati da se ustrojbeno mjesto i uloga Vojnog ordinarijata u nadležnim ministarstvima uredi u skladu s hrvatskim zakonodavstvom i međunarodnim ugovorima koje je Republika Hrvatska potpisala“, kazala je Predsjednica Republike.

Izvor:http://predsjednica.hr/

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here