Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u izmještenom uredu u Sisačko-moslavačkoj županiji

0
1161

Sisak 05. prosinca 2018. godine

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u izmještenom uredu u Sisačko-moslavačke županije u Sisku primila je predstavnike udruga proizašlih  iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije gdje se upoznala sa radom udruga i problemima braniteljske populacije i stanovništva na području Sisačko-moslavačke županije koja je pretrpjela ogromnu ekonomsku štetu i ljudske gubitke u Domovinskom ratu gdje je preko 560 poginulih Hrvatskih branitelja, preko 1600 civila te se tu zasad nalaze 44 obilježja masovnih grobnica. Polovina županije bila okupirana dok je ostali dio nalazio na prvoj crti obrane sve do „OLUJE“. Unatoč stalnoj opasnosti od  djelovanja neprijateljskog topništva slobodni dio županije je prihvatio izbjeglo stanovništvo sa okupiranih područja, brinuo se o njemu i organizirao sve segmente civilnog života život.

Pošto je saslušala predstavnike udruga proizašlih  iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije, Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je obećala da će se zalagati koliko joj to dopuštaju njene ovlasti da se pomogne hrvatskim braniteljima da ostvare svoja prava i samoj županiji koja je pretrpjela velike gubitke i štetu u Domovinskom ratu da se što prije ekonomski oporavi i dostigne ostatku Hrvatske za dobrobit svih građana.

Predsjednica je pozvala predstavnike udruga da dođu kod njenog obilaska Spomen obilježja masovne grobnice u Baćinu i otkrivanju spomen ploča poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata Spomen obilježje – Suza. U izaslanstvu hrvatskih branitelja sudjelovali su u članovi Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade koje je predvodio predsjednik podružnice Nenad Bužanić.

Hrvatska Dubica, Baćin 06. prosinca 2018. godine

Predsjednice Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u obilasku Općine Hrvatska Dubica i mjesta Baćin gdje je Predsjednica odala počast kod Spomen obilježja masovne grobnice u Baćinu, čemu se priključila i delegacija Koordinacije  udruga proizašlih  iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije.

Predsjednica je posjetila i Spomen sobu Domovinskog rata-Memorijalnog prostora Baćin u kojem se na jednom mjestu mogu vidjeti imena 39 vojnih i 98 civilnih žrtava koje su poginule na području Općine Hrvatska Dubica.

Glina 07. prosinca 2018. godine

Predsjednice Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u obilasku Grada Gline otkrila je spomen ploče s imenima poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata Spomen obilježje – Suza, koji su dali svoje živote u obrani Gline i domovine Hrvatske te im odala počast, čemu se priključila i delegacija Koordinacije  udruga proizašlih  iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije.

Tekst: N.Bužanić
foto: Damir Badanjak i Radio Banovina
Sisak:https://www.radio-banovina.hr/za-demografsku-obnovu-potrebne-su-nove-investicije-zaposljavanje-i-vece-place/
Baćin: https://www.radio-banovina.hr/pocast-zrtvama-druge-najvece-masovne-gorbnice-u-rh/
Glina: https://www.radio-banovina.hr/predsjednica-u-glini-topuskom-i-gvozdu/

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here