Pozivamo vas na svečano imenovanje Parka po heroju Domovinskog rata Jadranka Cumbaja

0
645

Pozivamo vas na svečano imenovanje Parka po heroju Domovinskog rata Jadranka Cumbaja, otvorenje če biti u subotu 09. prosinca 2023. s početkom u 10:00 sati u Velikoj Gorici. Park se nalazi na križanju ulica: Šenoine – Seljine brigade – Antuna Cvetkovića. Svi vi, vaše obitelji, prijatelji i poznanici dobro ste došli. Nakon svečanosti predviđeno je zajedničko druženje i skromni domjenak u Club 100 Velika Gorica.

Vijeće Gradske četvrti Stari grad pokrenulo je inicijativu da se park omeđen Šenoinom ulicom te ulicama Antuna Cvetkovića i Seljine brigade imenuje Parkom Jadranka Cumbaja.

Jadranko Cumbaj, pukovnik Hrvatske vojske i pripadnik 2. gardijske brigade „Gromovi“, je među 239 hrvatskhi sinova koji su u veličanstvenoj operaciji „Oluja“ za slobodu Hrvatske dali ono najvrjednije što su mogli dati- svoje živote. Jadranko je u Domovinskom ratu uništio nevjerojatnih 29 neprijateljskih oklopnjaka i tenkova, a ostao je i upisan kao prvi u Domovinskom ratu koji je uz pomoć termovizijskog sustava tijekom noći uništio neprijateljski tenk M-84 kojega je pogodio preko rijeke Kupe.

Jadranko Cumbaj „Pilot“ rođen je 13.12. 1967. godine, djetinjstvo i ranu mladost proveo je u Velikoj Gorici, a poginuo je 4.8.1995. prvog dana VRO „Oluja“.

Bio je dragovoljac Domovinskog rata, pukovnik Hrvatske vojske, bio je pripadnik 21. MPOAD-a (mješoviti-protuoklopni-artiljerijski divizion)“, a ujedno i pripadnik 2. Gardijske brigade, jedne od najelitnijih postrojbi Hrvatske vojske legendarnih Gromova.

Privatna arhiva

Naš stradali sugrađanin jedan je od najvećih heroja Domovinskog rata koji je tijekom rata dao iznimno velik doprinos i uništio čak 29 neprijateljskih tenkova.

Aktivno je igrao nogomet za lokalni NK „Vatrogasac“ u Kobiliću

Osim nogometa volio je i druge sportove, osobito klizanje i športski ribolov, a slobodno vrijeme je često provodio uz knjige jer je volio puno čitati, a povremeno je svirao harmoniku. Posebna strast bio mu je lov, te je kao mladić postao tajnik Lovačkog društva „Srna“ u Velikoj Gorici. Njegovi kolege lovci rado ga se sjećaju te su njemu u čast u Kušancu sagradili spomen-čeku.

Jadranko je sredinom studenog 1991. godine, prvi u Domovinskom ratu, uz pomoć termovizijskog sustava, koji se koristi prilikom slabije vidljivosti i noću, uništio neprijateljski tenk M-84, pogodivši ga navođenom raketom preko rijeke Kupe, gdje je tada bila najbliža prva crta bojišta od Velike Gorice.

Velikogoričanin Jadranko sa svojom skupinom, na njemu do jučer nepoznatom terenu samo tijekom mjeseca svibnja 1992. godine, uništava 9 neprijateljskih tenkova, te nakon toga dolazi do preokreta na Južnom bojištu u korist Hrvatske vojske“.

Privatna arhiva

Jadranko je poginuo prvog dana operacije „Oluja“, 4. kolovoza 1995., u Mošćenici u borbama za oslobođenje Petrinje.

Za doprinos u Domovinskom ratu Jadranko Cumbaj Pilot nagrađen je priznanjem „Andrija Andabak“, odlikovan je “Spomenicom Domovinskog rata 1990-1992.“, medaljom “Oluja“, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, zlatnom značkom „Grom“, brigadnom zlatnom plaketom “Grom“ te za junački čin u ratu Redom kneza Domagoja s ogrlicom.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here