Poziv: Obilježavanje godišnjice smrti naše Nevenke Topalušić i 5. godina od početka prosvijeda u Savskoj 66.

3
2008

Pozivamo Vas da zajedno obilježimo 5 godinu od početka prosvjeda u Savskoj 66.
Nedjelja 20.10.2019. god. u 17 sati, paljenje svijeća ispred spomenika Nevenke Topalušić, nakon polaganja moli se krunica.
Sveta misa u Crkvi Sv. Mati slobode na Jarunu u 19. sati.

Ponedjeljak 21.10.2019. godine u 16:30 sati URV 2. gbr Gromovi i članovi Udruge 100 % HRVI I skupine prisjetiti će se smrti Nevenke Topalušić, koja je preminula 22.10.2019. god. u Savskoj 66 za vrijeme prosvjeda, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća.
Sveta misa održati će se u 18:30 sati crkva Sv. Vida u Vrbovcu.
Molim obavijestite članove da se odazovemo u što većem broju. Zahvaljujem i srdačno pozdravljam

Ivan Krupec predsjednika URV 2. gbr Gromovi

 

 Dana 22. listopada 2014. uslijed prosvjeda “Sto posto za Hrvatsku” u Zagrebu preminula je Nevenka Topalušić. Nevenka Topalušić rođena je 1954. godine u Gradecu (kraj Vrbovca). Do početka Domovinskog rata radila kao viša medicinska sestra u vrbovečkom Domu zdravlja. Od prvih se dana srpske agresije na Hrvatsku kao dragovoljac uključila u obranu – najprije kao pripadnica ZNG, potom i u sanitetu 51. samostalne bojne Vrbovec, s kojom je bila na novljanskom bojištu. Počekom rujna 1991. godine sudjeluje u formiranju 51. samostalnog bataljuna Vrbovec. Nakon demobilizacije,svoj ratni put nastavlja u 2. gardijskoj brigadi Gromovi. Nevenka sudjeluje i u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja 1995. godine, zbrinjava i izvlači ranjenike zajedno sa sinom Dubravkom. Tijekom akcije je pored ranjenih pripadnika postrojbe, zbrinjavala je i ranjene civile, kao i stradale neprijateljske vojnike. Teško ranjenu ženu iz izbjegličke kolone i njenog malodobnog sina, nakon pružene pomoći, sanitetskim vozilom izvlači te smješta u vojnu bazu UNPROFOR-a.  Zbog svoje vrhunske stručnosti, hrabrosti i pouzdanosti ulijevala je potpunu sigurnost i samopouzdanje svojim suborcima tijekom svih borbenih akcija. U sve borbene akcije odlazila je sa pješaštvom, hodajući u borbenom rasporedu. Osobno naoružanje nikada nije nosila u akciju. Njen stav je bio bezgranično vjerovanje suborcima te da može ponijeti puno više sanitetskog materijala umjesto oružja i streljiva. Kao pripadnica Crnih Mambi teško je ranjena u akciji Una, zbog čega je u invalidskim kolicima provela gotovo dva desetljeća. Nakon rata, s četiri metka i 28 gelera u tijelu, rodila je četvrto dijete. Savska 66 ispred sadašnjeg Ministarstva hrvatskih branitelja nosi ime Trg Nevenke Topalušić.

3 KOMENTARI

  1. Pocivaj u miru bozijem
    Frank iz frzncuske tvoj prijatelj . Dolazim u Zagreb ubrzo i docu da se pomolim za te,da te bog stiti u raju bozijem ( sto si i zluzila.zbogom Kebab laka tu crna zemlja

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here