Poziv na obilježavanje 23. obljetnice 3. pješačke bojne 2. gbr Gromovi

0
1509

Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ obilježit će u subotu 21. lipnja 2014. godine u Dugoj Resi 23. godišnjicu osnivanja 3. pješačke bojne „Banska legija“ 2. gardijske brigade „Gromovi“.

Pozivamo ratne veterane 2. gardijske brigade „Gromovi“, obitelji poginulih i nestalih pripadnika 2. gbr i članove URV 2. gbr „Gromovi“ da se u spomen na poginule hrabre Gromove iz 3. pješačke bojne i sve poginule branitelje Gromove okupimo 21. lipnja 2014. godine u Dugoj Resi te im odamo dužno poštovanje i zahvalu, prisjećajući se 21. lipnja 1991. godine kada osnovana ova postrojba Gromova.

U crkvi sv. Antuna u Dugoj Resi Svetu Misu za  poginule branitelje služit će vlč. Vladislav Mandura, vojni kapelan vojne kapelanije Hrvatske kopnene vojske i Inženjerijske pukovnije HKoV-a.

Obilježavanje organizira Podružnica Karlovačke županije URV 2. gbr „Gromovi“ po slijedećem programu:

 

10,00   Okupljanje veterana Gromova i uzvanika,

             Učenički dom Duga Resa, Banjavčićeva 2

 

11,00   Sveta misa za poginule i nestale „Gromove“ i sve hrvatske  branitelje,

            župna crkva sv. Antuna Duga Resa

 

12,00   Polaganje vijenaca i molitva vojnog kapelana kod spomenika

            poginulim Gromovima, Učenički dom Duga Resa

 

12,30   Svečana akademija povodom 23. obljetnice osnutka

            3. pb. 2. gbr. Gromovi,  Učenički dom Duga Resa

 

14,00   Prigodni domjenak za sve sudionike obilježavanja

 

Treća pješačka bojna 2. gardijske brigade, kasnije nazvana „Banska legija“ prva je ustrojena postrojba tadašnjeg ZNG-a na području Karlovačke županije, ali i šire. Ova bojna Gromova ili njeni dijelovi su tijekom Domovinskog rata sudjelovali u obrani RH na Karlovačko-dugoreškom, Topuskom, Banovinskom, Livanjskom, Dubrovačkom, Brodsko-posavskom, Oraško-šamačkom, i južnom bojištu. Sudjelovali su u akcijama „Vihor“, „Tigar“, „Oluja“ i „Una 95“. Od kraja 1991. godine sjedište bojne je u Dugom Selu, a kasnije u Zagrebu, Žažini i Dvoru, a nakon Domovinskog rata ponovno u Dugom Selu sve do njenog rasformiranja preustrojem OS RH 1. lipnja 2003. godine. Tijekom rata 42 pripadnika su poginula, dvoje ih se još uvijek vodi nestalima, a 238 ih je bilo ranjenih i ozlijeđenih.   

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here