POZIV GROMOVIMA NA IV. HODOČAŠĆE U GVOZDANSKO

Gvozdanskohrvatsko velejunašto bez svjetskog uzora

Hrvatsko žrtvoslovno društvo u nedjelju 13. siječnja 2013. godine četvrti puta zaredom organizira Hodočasnički spomen pohod u Gvozdansko. Ove godine hodočašću se uz mnoge braniteljske udruge pridružuje i Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“. Program započinje svetom Misom u 11,00 sati u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova u Gvozdanskom. Misu će predvoditi vojni biskup Juraj Jezerinac, koncelebrirat će sisački biskup Vlado Košić i drugi svećenici, među njima i naš član don Milenko Majić, vojni kapelan Sv. Ilije Gromovnika iz Petrinje. Nakon Mise bit će održana prigodna komemoracija i polaganje vijenaca na spomen obilježju poginulim Hrvatima Gvozdanskog 1941. i 1991. godine. Nakon okrjepe predviđeno je vrijeme za obilazak ostataka utvrde Gvozdansko.

Zamoljavamo ratne veterane Gromove da ovome događaju sukladno mogućnostima nazoče u vojnim odorama (prikrivna, službena ili svečana). Ukoliko možete povedite i svoje obitelji, supruge i djecu.

Ratni veterani Gromovi i članovi Udruge ratnih veterana Gromova koji nisu u mogućnosti ići u Gvozdansko vlastitim prijevozom imaju mogućnost organiziranog prijevoza autobusom iz Zagreba. Cijena prijevoza je 100 kuna u što je uključena hrana. Polazak autobusa bit će u 7,00 sati ispred KD V. Lisinski. U slučaju lošeg vremena polazak se pomiče ranije uz obavijest hodočasnicima na kontakt telefone. Razervacije za polazak autobusom javiti organizatoru najkasnije do četvrtka 10. siječnja, na mobitel 091/253-9039, Damir Borovčak ili email: damir.borovcak1@inet.hr. Potrebna je obvezna rezervacija, a uplata organizatoru najkasnije do petka 11.siječnja 2013. Zamoljavamo ratne veterane Gromova i članove Udruge Gromova neovisno o tome idu li organiziranim prijevozom ili ne, da nam se jave na vrijeme, najkasnije, do 10. siječnja ujutro zbog prijave organizatoru za hranu na email uredništva mrežne stranice Udruge: gromovi2gbr@gmail.com

U naselju Gvozdansko, općina Dvor,  postoji utvrda koju su podigli hrvatski plemenitaši Zrinski. Ova utvrda se u 16. stoljeću postavila kao brana pred turske osvajače. Osmanlijska vojska je od 1571. do 1577. godine poduzela četiri neuspješna pohoda na tu čvrstu utvrdu, da bi tek 1578. godine, nakon petog pohoda, i to nakon tromjesečne opsade i neusporedivo brojnijeg osvajača pod vodstvom Ferhat-paše, ušli u utvrdu, ali bitku koju su vodili, nisu dobili. Kad su Turci provalili gradska vrata, u gradu su našli samo nepomična tijela hrvatskih junaka, muškaraca, žena i djece, bez hrane, vode i drva za ogrjev. Taj prizor ganuo je Ferhat-pašu, te je odredio da se u čast svih branitelja Gvozdanskog, koje nije pobijedio, pronađe katolički svećenik te da se mrtvi branitelji pokopaju na kršćanski način uz sve počasti. Velika vojna vještina, otpor do posljednjeg čovjeka i svjesno žrtvovanje za domovinu (više puta im je ponuđena mogućnost predaje i prolaska do slobodnog hrvatskog teritotija) učinilo je Gvozdansko simbolom hrvatske želje za slobodom i otpora protiv stranih osvajača.

U hrvatskoj povijesti Gvozdansko igra ulogu sličnu onoj koju ima Masada u židovskoj, Alkazar u portugalskoj i Alamo u američkoj povijesti koje su puno puta isticane i opisane pa tako i kod nas poznate. Bitka u Gvozdanskom zauzima posebno mjesto u hrvatskoj vojnoj povijesti. Tragičan je paradoks da je u našoj povijesti  ostao isti takav primjer hrvatskog junašta za koji se vrlo malo zna. No nasreću zadnjih godina i tu se stvari mijenjaju. Pod vodstvom Hrvatskog žrtvoslovnog društva organiziraju se već četvrtu godinu zaredom Spomen pohodi-hodočašća u Gvozdansko, gdje se početkom siječnja na obljetnicu pogibije branitelja Gvozdanskog okuplja sve veći broj Hrvata, domoljuba, branitelja i drugih, koji njeguju uspomenu na ovo velejunaštvo bez svjetskog uzora. Posebno mjesto u promoviranju ovoga povijesnog događaja za Hrvatsku zauzima hrvatski publicist, domoljub i povjesni istraživač Damir Borovčak, inicijator Spomen pohoda u Gvozdansko i pisac knjige „Gvozdansko – hrvatsko velejunašto bez svjetskog uzora”.

U Drugom svjetskom ratu Gvozdansko je bilo mjestom masovnog zločina počinjenog nad Hrvatima 1941. godine. Isto se ponovilo i u Domovinskom ratu 1991. godine. Na hodočašničkom-spomen pohodu u Gvozdanskom, i njih se sjećamo, za njih molimo i odajemo im dužno poštovanje.

[youtube]SejD5X2zewI[/youtube]

Hrvatsko žrtvoslovno društvo iz Zagreba organizira

IV. HODOČASNIČKI SPOMEN POHOD

u nedjelju 13. siječnja 2013.

Koncelebriranu sv. misu u 11 sati predvodi vojni ordinarij

biskup mons. Juraj Jezerinac

i domaći sisački biskup

mons. Vlado Košić

te župnik vlč. Stjepan Filipec

Kontakt za rezervacije:

Damir Borovčak, damir.borovcak1@inet.hr; mob. 091 2539 039

Ante Beljo, 098 318 842;     Željko Tomašević, 091 725 5746

Polazak autobusa u 7:00 ispred KD V.Lisinski. U slučaju lošeg vremena polazak se pomiče ranije uz obavijest hodočasnicima na kontakt telefone.

Cijena prijevoza i hrane 100 kn. Potrebna je obavezna rezervacija i uplata do najkasnije petka.