Poziv Gromovima na Dane sjećanja u Petrinji

I ove se godine u Petrinji tijekom mjeseca rujna održavaju „Dani sjećanja” na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu, te razaranja grada u rujnu 1991. godine. Cijeli rujan obilježen je brojnim kulturnim, vjerskim i sportskim događanjima. Središnja manifestacija bit će kao i svake godine 16. rujna, kada će prvi puta biti održana i Kolona sjećanja.

Toga dana na groblju sveti Benedikt po protokolu Ministarstva branitelja i Ureda predsjednika bit će otkriveno spomen obilježje masovne grobnice „Petrinja – groblje”, a otkrit će ga zajedno predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović i Petrinjka prof. Tonka Pezelj, udovica civilne žrtve Domovinskog rata.
Umjesto obilaska masovnih grobnica ove godine od župne crkve svetog Lovre do spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i svim hrvatskim braniteljima, krenut će Kolona sjećanja, a prvi puta kod spomenika bit će pročitana imena svih 579 žrtava Domovinskog rata – poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, civilnih žrtava, HVO-a i jednog novinara.

Kako prenosi Portal53.hr, Tonka Pezelj izrazila je zadovoljstvo što će Republika Hrvatska konačno dostojanstveno obilježiti stradanja u Petrinji i pokolj velikog broja žrtava u Petrinji. „Ne možemo ni zamisliti koji su jauci i krici bili u Petrinji i mislim da dijelim mišljenje svih onih čiji su najmiliji ubijeni u Petrinji, jer u mislima i srcima svih ovih godina smo bili s njima stalno.”

„Nismo im mogli pomoći kad im je pomoć trebala, ali konačno je došlo vrijeme i raduje me što će se i Petrinji odati dostojno mjesto, jer usuđujem se reći da je Petrinja iza Vukovara najrazoreniji grad s najviše ubijenih i konačno neka i Petrinja bude uz Vukovar, Škabrnju, Voćin i ostala mjesta najvećeg stradanja u Domovinskom ratu.”, rekla je Pezelj.

Da bi se 16. rujna obilježio na što dostojanstveniji način, onako kako to zavrjeđuju sve žrtve i ovaj stradali grad, jer činjenica je da su stradanja u Petrinji bila uvijek negdje na margini i nepravedno zapostavljena, pozivamo članove Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ te ratne veterane Gromove, da sukladno mogućnostima sudjeluju na Danu sjećanja u Petrinji, u ponedjeljak 16. rujna 2013. godine. Na Danima sjećanja prisjećamo se i odajemo počast i mnogobrojnim stradalim braniteljima Gromovima na području grada Petrinje.

Petrinja, 16. rujna 2013. godine:

09,00 sati – Sveta misa zadušnica za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve iz Domovinskog rata grada Petrinje, župna crkva sv. Lovre, misu predvodi vojni biskup mons. Juraj Jezerinac

10,00 sati – Kolona sijećanja do spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i svim hrvatskih braniteljima na Senjaku

10,45 sati – Komemoracija (prigodni program, čitanje imena svih poginulih i nestalih branitelja i civilnih žrtava grada Petrinje u Domovinskom ratu)

12,00 sati – Svečanost otkrivanja spomen obilježja masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata „Petrinja-groblje“ u organizaciji Ministarstva branitelja