Polaganjem vijenaca uz spomen-obilježje Suza, te svečanom akademijom, u Glini je završilo višednevno obilježavanje 30. obljetnice 2. gardijske brigade “Gromovi”.

0
1016

Polaganjem vijenaca uz spomen-obilježje Suza, te svečanom akademijom, u Glini je završilo višednevno obilježavanje 30. obljetnice 2. gardijske brigade “Gromovi”.

Vijence su uz spomen-obilježje položili i svijeće zapalili članovi obitelji poginulih i nestalih pripadnike brigade, u ime Vlade RH ministar Tomo Medved, u ime Hrvatskog sabora izaslanik predsjednika Sabora državni tajnik Tugomir Majdak, čelnici Sisačko-moslavačke županije i Grada Gline, te predstavnici zbora gardijskih brigada i specijalne policije, te braniteljskih udruga.

Zajedničku su molitvu za poginule branitelje, uz blagoslov, predvodili su vlč. Branko Čagelj i vlč. Ivica Mađer.

Izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je da je ta brigada dala izuzetno veliki doprinos obrani domovine i prošla je sva ratišta.

“Drago mi je da danas Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade čuva tradiciju i okuplja članove brigade, te da u partnerstvu i suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja podupire i razvija sve one programe koji su važni za našu populaciju”, rekao je Medved.

Jednako tako, dodao je, važno je i svi smo ponosni, da danas to slavno ime Gromova pronosi Druga bojna, koja djeluje u sastavu Gardijske mehanizirane brigade sa sjedištem u Petrinji, te što ga zelene beretke pronose diljem svijeta kao elitna postrojba HV-a.

“Hrabrimo naše prijatelje ratne veterane i ratne invalide koji su i danas, iako zbog epidemioloških razloga ne smijemo imati velika okupljanja, ipak simbolično iz Gline uputili svoju poruku. S ponosom se i nakon 30 godina sjećamo tih hrabrih ljudi”, rekao je ministar Tomo Medved.

O borbenom putu brigade više je bilo riječi na svečanoj akademiji gdje su, uz Tomu Medveda, govorili i jedan od osnivača i ratni zapovjednik brigade general pukovnik Drago Matanović, predsjednik udruge veterana Druge brigade Ivan Krupec, te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora državni tajnik Tugomir Majdak.

O ratnom putu Gromova i njihovoj povijesnoj ulozi govorio je ratni zapovjednik brigade general Drago Matanović, čiji je brat poginuo u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja kao jedan od zapovjednika te njegovo ime danas nosi vojarna Hrvatske vojske u Petrinji.

Jedan od Gromova i predsjednik Udruge veterana 2. gardijske brigade Ivan Krupec govorio je i o njihovim aktivnostima nakon Domovinskog rata, istaknuvši kako Gromovi i danas pomažu jedni drugima i potrebitima, pokazujući da i u miru djeluju na dobrobit hrvatskog naroda i naše domovine.

U sklopu svečane akademije održan je i prigodan glazbeni program, a obilježavanje je završilo himnom Gromova, u znaku njihovog čuvenoga gesla – Jednom Grom, zauvijek Grom!

FOTO: MIKI MILAN SARAČ

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here