Pokraj Gline obilježena 17. obljetnica predaje 21. krajiškog korpusa

0
1204

Uz spomen obilježje u Gornjem Viduševcu pokraj Gline, gdje je 8. kolovoza 1995. godine potpisana predaja 21. krajiškog korpusa, danas je svečano obilježena 17. obljetnica i formalnog završetka oslobodilačke akcije Oluja.

Na svečanosti je o tom povijesnom činu, kojim je završio i Domovinski rat, kao izaslanik pokrovitelja svečanosti predsjednika Republike Ive Josipovića govorio stožerni general u mirovini i povjerenik predsjednika za ratne veterane Petar Stipetić. Kao tadašnji zapovjednik Sjevernog sektora u operaciji Oluja, general Stipetić je primio prijavak zapovjednika 21. korpusa Čede Bulata.”To je bio vrlo uzbudljiv i dostojanstven trenutak. Pukovnik Čedo Bulat, zapovjednik 21. korpusa, pristupio mi je strojevim korakom i predao prijavak, vojnički čestitajući Hrvatskoj vojsci na pobjedi. Potvrđujem da je odnos prema predanim srpskim vojnicima i civilima bio vrlo častan. Ponudili smo im mogućnost da ostanu u Hrvatskoj i jamčili za njihovu sigurnost i sigurnost njihove imovine, ali su oni izabrali drugi put”, rekao je.

“Čast mi je bila što sam imao priliku zapovijedati hrvatsakim vojnicima. Volio bih da se obljetnice Oluje slave i na drugim mjestima, a ne samo u Kninu. Ovdje je počeo i formalno završio Domovinski rat i ovo mjesto zaslužuje da se ovdje okupi i državni vrh”, zaključio je general Stipetić.

Prije 17 godina se Hrvatskoj vojsci u sastavu 21. korpusa predalo oko 5.000 vojnika, uz 13 tenkova, 15 teških topova i drugo naoružanje.

Uoči svečanosti, Petar Stipetić je na svečanoj sjednici glinskog Gradskog vijeća u povodu Dana Grada Gline proglašen prvim počasnim građaninom Gline.

Nagradu Grada Gline za izniman doprinos razvoju civilnog društva u Glini, tom je prigodom primila koordinatorica UN i stalna predstavnica Programa UN za razvoj, Louisa Vinton, a nagrade Grada za gospodarski razvoj dodijeljene su glinskim tvrtkama Vivera i Drvni centar. (Hina)

www.dalje.com

Na obilježavanju ove značajne obljetnice sudjelovali su i predstavnici  Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade “Gromovi Podružnice Sisačko-moslavačke županije. Valja dodati da je 2. gardiska brigada energičnim udarom u dubinu Banovine presjekla komunikacije kojima se tzv. 21. kordunski korpus tzv. vojske krajine kanio izvući i time dovela u situaciju pobunjenički korpus na odluku o predaji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here