Pješačkim hodočašćem vojnika iz Petrinje započelo 20. vojno-redarstveno hodočašće u Mariju Bistricu

Jutrošnjim odlaskom vojnika iz Petrinje na pješačko hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj započelo je jubilarno 20. vojno-redarstveno hodočašće Majci Božjoj u Mariju Bistricu. Sedmu godinu za redom pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske na službi u petrinjskim vojarnama “Zrni” i “Pukovnik Predrag Matanović” pješice hodočaste Majci Božjoj Bistričkoj. Hodočašće je započelo svetom misom u vojnoj kapelici svetog Ilije Proroka koju je služio njihov petrinjski kapelan don Milenko Majić. Potom je uslijedio blagoslov hodočasnika i podjela krunica. “U duhu današnjeg evanđelja  ovom hodnjom danas možemo zahvaliti dragom Bogu za sva ona dobročinstva koja nam je dao kroz proteklih 21 godinu naše samostalnosti, naše slobode. Možemo također Bogu zahvaliti za naše prijatelje koji su svoje živote ugradili u temelje naše domovine da bi mi danas mogli slobodno hodati. Na ovom hodočašću kud god budete prolazili biti će te zapaženi i predstavljat će te našu pobjedničku vojsku, i nadam se da će te to dostojanstveno i učiniti” istaknuo je u propovijedi kapelan Majić.

Put dug 102 kilometra petrinjski časnici, dočasnici i vojnici – vjernici vojne kapelanije sv. Ilije Proroka prijeći će za manje od 48 sati, a po dolasku u Mariju Bistricu 7. listopada 2012. godine uključiti će se u zajedničko 20. vojno-redarstveno hodočašće Hrvatske vojske i Policije.

Na ispraćaju 37 hodočasnike iz sastava 1. mehanizirane bojne „Tigrovi“ i 2. mehanizirane bojne „Gromovi“ gardijske motorizirane brigade,  Logističke pukovnije, Pukovnije veze  (2. satnija veze 2. bojne veze), te pripadnika 2 voda bojne opće logističke potpore Zapovjedništva za potporu nazočili su i njihovi zapovjednici.

Ovakvo sudjelovanje u hodočašću vojnika iz Petrinje je nastavak tradicije koju su 2006. godine započeli pripadnici i branitelji legendarne 2. gardijske brigade “Gromovi”, a zadnjih godina, nakon preustroja Oružanih snaga RH tradiciju su nastavili mlađi naraštaji hrvatskih vojnika.

U Kašini će im se i ove godine pridružiti i branitelji, ratni veterani 1. pješačke bojne 2. gardijske brigade “Gromovi”, kao i 20 vojnika i djelatnika vojne kapelanije sv. Petra i Pavla iz HRZ i PZO-a.