Predmet: Otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora – zahtjev da Hrvatski sabor pokrene postupak odgovornosti Predsjednika Milanovića

U potpunosti osuđujemo skandaloznu i neprihvatljivu izjavu Predsjednika Zorana Milanovića. „Treba maknuti, baciti negdje jer to nema veze s Domovinskim ratom.“; komentar je Predsjednika o spomen-ploči poginulih Hrvatskih branitelja pripadnika HOS-a, koja je premještena iz Jasenovca u Novsku. Ovo je samo nastavak negativnog djelovanja nekih predstavnika institucija koji ne poštuju Domovinski rat, Deklaraciju o Domovinskom ratu i niz pozitivnih zakona Republike Hrvatske. Podsjećamo Vas, predsjedniče Hrvatskoga sabora, kako još uvijek nije održana tematska sjednica na kojoj bi se raspravilo o učestalosti blaćenja Republike Hrvatske, Domovinskog rata i nepoštivanju Deklaracije o Domovinskom ratu te donijeli pravni mehanizmi o zaštiti i stvarnoj primjeni Deklaracije o Domovinskom ratu.
Prema nizu zakonskih odredbi i važećih dokumenata državnih tijela Republike Hrvatske nedvojbeno je da su Hrvatske obrambene snage (HOS) bile sastavni dio Oružanih snaga Republike Hrvatske koje su „organizirano sudjelovale u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, odnosno suvereniteta Republike Hrvatske“ (NN, 121/17, 98/19, čl 3. Zakona o hrvatskim braniteljima).
Zoran Milanović, Predsjednik Republike Hrvatske, skandaloznom i sramotnom izjavom o Hrvatskim obrambenim snagama (HOS-u) teško je prekršio odredbu čl. 5 Ustava Republike Hrvatske da je „svatko dužan … poštivati pravni poredak Republike Hrvatske“ i da kao „Predsjednik Republike odgovoran je za povredu Ustava koju je počinio u obavljanju svojih dužnosti“ (st. 1, čl. 5 Ustava RH) tijekom predstavljanja Republike Hrvatske na komemoraciji u Jasenovcu 22. travnja 2020..
Stoga zahtijevamo od Hrvatskog sabora da postupi sukladno svojoj ustavnoj obvezi iz st. 2, čl. 105 Ustava RH i pokrene „postupak za utvrđivanje posebne odgovornosti Predsjednika Republike Hrvatske“.