Otvorena izložba natječajnih radova Spomen obilježja u Krapini

0
1054

Spomenik u Perivoju Janka Draškovića trebao bi biti gotov do obilježavanja Oluje iduće godine

Župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar otvorio je danas u maloj dvorani POU Krapina izložbu natječajnih radova idejnog urbanističko – arhitektonsko – krajobrazno – likovnog rješenja Spomen obilježja u Krapini smrtno stradalim i umrlim braniteljima u Domovinskom ratu s područja Krapinsko – zagorske županije.

Riječ je o radovima pristiglim na natječaj Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“, podružnica Krapinsko – zagorske županije, kojoj su u partnerstvu s Gradom Krapinom odobrena sredstva Ministarstva branitelja za raspisivanje natječaja za idejno rješenje spomen obilježja. Natječaj je provelo Društvo arhitekata Varaždin, a cilj je bio dobivanje najkvalitetnijeg rješenja za Spomen obilježje.

Na natječaj je zaprimljeno 17 radova, a ocjenjivački sud na čelu s dipl.ing.arh. Tomislavom Vrešom odlučio je da prvu nagradu od 10 tisuća kuna dodijeli autorima tvrtki SKUP – A, Filipu Romiću i Krešimiru Romiću, drugu nagradu, 6 tisuća kuna, autorima tvrtke X.3.m. d.o.o., Mirku Buviniću, Mireli Bošnjak i Maji Furlan Zimmermann, a treću nagradu od 4 tisuće kuna autorima Miji – Martini Hren i Tomislavu Konjevodu. Planirana vrijednost investicije je 500 tisuća kuna.

– Inicijativa za spomen obilježje krenula je od nekolicine branitelja i nakon par godina možemo reći da imamo idejno rješenje kroz prvonagrađeni rad, kao i mjesto gdje će se izgraditi, Perivoj Janka Draškovića u Krapini. Neka spomen obilježje svim smrtno stradalim braniteljima bude mjesto mira, naklona i sućuti za sve naše Zagorce koji su dali svoj život za Lijepu našu. Bilo nas je po bojišnicama diljem Lijepe naše, svugdje smo ranjavani i svugdje smo ginuli. Zato nek naši suborci, naši prijatelji, roditelji, djeca, naši sugrađani imaju mjesto gdje im se svima zajedno možemo pokloniti i pomoliti se, jer oni su to zaslužili – rekao je ovom prilikom Zvonimir Kantolić, predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“, podružnica KZŽ.

Okupljene su pozdarvili i predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki, zamjenik gradonačelnika Krapine Drago Kozina, kao i Žarko Miholić, umirovljeni pukovnik i zapovjednik 103. brigade u Vojno – redarstvenoj operaciji Oluja. – Želim zahvaliti bojniku Kantoliću u ime svih braniteljskih udruga koje su danas ovdje i u ime svih kojih nema ovdje, vitezova čije ime simbolizira ovaj spomenik, i svih nas čije će ime simbolizirati jednog dana ovaj spomenik, za generacije koje dolaze, i za pamćenje povijesti koju više nikada nitko ne može promijeniti. Siguran sam da mi upravo  kroz takve stvari pokazujemo koliko snažno i čvrsto vjerujemo u ono što smo stvarali – naglasio je Miholić.

Župan Kolar čestitao je Gromovima i Gradu Krapini na ovoj inicijativi. – Dugo se kuhala ova ideja, bilo je raznih dogovora oko lokacije, a Krapina je logičan izbor kao središte županije. Prezentirao mi se rad i na prvu me oduševio svojom jednostavnošću. Svi oni koji su krenuli braniti domovinu devedesetih godina krenuli su iz  domoljublja i stvaranja neovisne i slobodne Hrvatske na čelu s našim Zagorcem, dr. Franjom Tuđmanom. Preko 11,5 tisuća nas na svim ratištima i u svim postrojbama sigurno je dalo veliki doprinos prije svega u obrani, a nakon toga i suverenitetu i oslobođenju Hrvatske. Ono što me posebno veseli, na kolegiju načelnika i gradonačelnika prošlog tjedna brzo smo se dogovorili da će sve općine i gradovi i Županija sudjelovati u izgradnji ovog spomenika zajedno s Ministarstvom branitelja i vjerujem da bi spomenik mogao biti gotov u roku koji smo si zadali, do obilježavanja Oluje. Na jednom mjestu imat ćemo spomenik gdje se mogu doći pokloniti obitelji svih naših branitelja i gdje će doći djeca, jer mi nažalost i danas nakon 25 godina nemamo dobro postavljeno učenje o Domovinskom ratu. Udruge su popunile tu rupu projektom Istina o Domovinskom ratu gdje su sami branitelji djeci pričali što se događalo 90 – tih godina. Zajedno u ratu, zajedno u miru je jedna snažna poruka koju šaljemo s ovim danas i čast mi je da u ime KZŽ, kao župan i branitelj mogu ovu izložbu radova proglasiti otvorenom – zaključio je župan.

 izvor tekst/foto: www.zagorje.com

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here