Otkriveno spomen obilježje mjesta masovne grobnice u Velikoj Solini

0
1218

NASLOVNA

U spomen na 12 civila,  u Velikoj Solini na području Grada Gline 28. srpnja otkriveno je spomen-obilježje mjesta masovne grobnice.

U agresiji na Republiku Hrvatsku srpske terorističke agresorske formacije na najokrutniji su način 1991.g. pogubili mještane sela Velika Solina:  Ivana Kaurića (1919.), Katu Kaurić (1923.), Stjepana Severa (1926.), Stjepana Borića (1933.), Milku Borić (1928.), Janu Pereković (1908.), Janu Babić (1922.), Maru Belčić (1925.), Ivana Kaurića (1913.), Katu Gašljević (1913.), Milku Osonički (1939.) i Slavku Bartolić (1904.),

Spomen obilježje u Velikoj zajedno su otkrili Zlata Kaurić, kći Ivana Kaurića, ekshumiranog iz masovne grobnice i tehnički ministar branitelja Tomo Medved. Molitvu za sve žrtve ovog strašnog stratišta  predvodili su kancelar Sisačke biskupije, mons. Marko Cvitkušić i fra Juro Stipić.

Na području Grada Gline ovo je sedma otkrivena masovna grobnica, a ima ih vjerojatno još toliko. U Glini je za vrijeme Domovinskog rata ubijeno 396 civila i hrvatskih branitelja, od toga petero malodobne djece. Za većinu zločina počinjenu na ovom području nitko dosad nije odgovarao, a za veliki broj žrtava ne znamo ni gdje su sahranjeni.To nas ne smije obeshrabriti, nego još više ohrabriti da tragamo za istinom kojom želimo pokazati Hrvatskoj, a i svijetu što se događalo tijekom Domovinskog rata”, iznio je u svom obraćanju gradonačelnik Gline StjepanKostanjević.

Na svečanosti otkrivanja spomen-obilježja uz mnogobrojne delegacije braniteljskih udruga i  obitelji stradalih  mještana nazočan je bio i izaslanik Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović posebni savjetnik za branitelje Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Goran Marić, izaslanik predsjednika Vlade RH  ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić sa suradnicima, gradonačelnik Grada Gline sa suradnicima, izaslanstva HV-e i policije. Svečanosti otkrivanja spomen-obilježja prisustvovalo je i izaslanstvo Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi koje je predvodio dopredsjednik Udruge Nenad Bužanić.

U prigodnom obraćanju ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved iznio je sljedeće; „Postavljanjem ovog 73. spomen obilježja, obilježavamo 149. mjesto masovne grobnice u Republici Hrvatskoj. Odajemo počast žrtvama koje smo ovdje pronašli te nakon ekshumacije i identifikacije dostojno pokopali. Odajemo počast i svim mještanima Velike Soline kao i svim žrtvama Domovinskog rata”, rekao je na otkrivanju spomen obilježja izaslanik tehničke Vlade, ministar branitelja Tomo Medved. Podsjetio je kako su na području Sisačko -moslavačke županije otkrivene 43 masovne grobnice.

„Navedena brojka najbolje svjedoči o razmjeru počinjenih zločina tijekom velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku. Svaka od njih krije puno više od puke statistike. To su teške ljudske sudbine i brojne obiteljske tragedije. To su tužna sjećanja na nasilno prekinute živote nedužnih civila i slavnih branitelja Domovine, na sve stradale u pokušaju etničkog čišćenja ovog kraja od hrvatskog stanovništva. Svi smo dužni promicati istinu, a ona će biti potpuna kada se utvrdi tko je i zašto ubio ove nevine ljude”.

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here