Otkrivena ploča s natpisom ulice pukovnika Predraga Matanovića

0
1714

Gradsko vijeće Petrinje a na  prijedloga Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata preimenovalo je u Petrinji ulicu Slatina u ulicu „Pukovnik Predrag Matanović“. U nedjelju 25. listopada u organizaciji Grada Petrinje upriličeno je svečano otkrivanje ploče s nazivom ulice. Ploču je otkrio sin pokojnog Predraga, Leonardo Matanović. Svečanosti otkrivanja ploče s nazivom ulice po vitezu Domovinskog rata Predragu Matanoviću nazočila je cijela obitelj Matanović, gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović sa suradnicima, udruge proizašle iz Domovinskog rata grada Petrinje, veterani Gromova i članovi URV 2. gbr Gromovi.

Predrag Matanović poginuo je 4. kolovoza 1995. godine, kao zapovjednik 2. pješačke bojne „Banijska oluja“, 2 gardijske brigade Gromovi na području Češkog sela-Kolonije za vrijeme VRA „Oluja”, nakon što je smrtno pogođen krhotinom minobacačke granate. Predrag je  prijepodnevnim satima bio ranjen, ali nije htio otići s bojišnice nego je i dalje hrabro i velikog srca vodio svoje Gromove iz 2. bojne, sve dok u poslijepodnevnim satima nije smrtno pogođen.

Predrag je početkom veliko srpske agresije i jugo komunističke vojske dragovoljno pristupio u obranu napadnute domovine Hrvatske u prosincu 1990. godine kada se  prijavio u postrojbe MUP-a RH, a po osnivanju Jedinice za posebne namjene PU Sisak u veljači 1991. godine postaje njen pripadnik.

Pri osnivanju postrojbi Zbora narodne garde RH u Sisku pristupa  2. bojni 2. »A« brigade ZNG-te  biva raspoređen na dužnost zapovjednika 1. pješačke satnije.

Prva bojna iskustva stekao je na Banovini (Glina, Dragotinci, Kozibrod, Komarevo, Blinjski Kut, Slana, Glinska Poljana), zatim sudjeluje u borbenim operacijama na dubrovačkom bojištu, zadarsko-novigradskom i ličkom bojištu, te u vojno-redarstvenoj operaciji »Oluja«.

Godine 1992. na dubrovačkom bojištu tijekom napada na neprijateljske položaje biva teško ranjen, ali se nakon liječenja vraća u postrojbu i uskoro postaje zapovjednik 2. pješačke bojne „Banijska oluja, 2. gbr Gromovi.

Za svoj doprinos u Domovinskom ratu više puta je nagrađivan i odlikovan: Redom kneza Domagoja s ogrlicom za junački čin u ratu, Redom Nikole Šubića Zrinskog, također za junači čin u ratu, Redom bana Jelačića za uspješno organiziranje i ustrojavanje postrojbi u Domovinskom ratu, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, Spomenicom Domovinskog rata 1990. – 1992., medaljom »Oluja«, pisanom pohvalom Predsjednika RH, pisanom pohvalom zapovjednika I. ZP OS RH, dvjema nagradama samokresom od zapovjednika 2. gardijske brigade, te Zlatnom plaketom »Grom«.  Posmrtno mu je dodijeljen čin brigadira pješaštva.

 

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here