Otkriven spomenik vitezu 2. gbr Gromovi Dragutinu Naglašu

0
1040

Na inicijativu suboraca veterana Gromova iz 1. pješačke bojne Crne Mambe pokrenut je projekt postavljanja spomenika  poginulom Dragutinu Naglašu u Lepoglavi. Inicijativa je urodila plodom, uz potporu Grada Lepoglave  i druge donatore  udruga branitelja Hrvatske – Lepoglava uspjela je realizirati ovaj projekt.

Svečano otkrivanje spomenika upriličeno je u nedjelju 6. prosinca 2015.g.,  u Lepoglavi. Spomenik je postavljen u parku na Trgu 1. hrvatskog sveučilišta. Uz mnogobrojna izaslanstva braniteljskih udruga, društava, građana Lepoglave  i suborce  svečanosti je nazočio i izaslanik predsjednice RH gospodin Ante Deur, i gradonačelnik Lepoglave gospodin Marijan Škvarić kao i izaslanstvo Grada Zagreba.

Spomenik poginulom vitezu bojniku Dragutinu Naglašu otkrile su njegova  majka  Jozefina i supruga Ivanka.

U ime suboraca prigodnim riječima obratili su se predsjednik URV 2. gbr Gromovi Ivan Krupec i predsjednik Udruge Crne Mambe Ivica Šafarić te evocirali uspomenu  na Dragutina Naglaša, prisjetili se njegovog ratnog puta i hrabrosti koju je pokazao u Domovinskom ratu.  General Zdravko Jakop predsjednik udruge branitelji Hrvatske  – Lepoglava kao nositelj projekta  postavljanja spomen obilježja  osvrnuo se na značaj sudjelovanja zagoraca u Domovinskom ratu, kazao je da će se udruga i nadalje zalagati da se za sve poginule hrvatske branitelje s područja varaždinske županije postave spomen obilježja jer heroji to i zaslužuju jer njihovi  životi utkani su u slobodu Republike Hrvatske, kazao je general Jakop. U prigodnom obraćanju gradonačelnik Lepoglave iznio je zavale obitelji Naglaš za žrtvu koju su podnijeli gubitkom svoga sina i supruga u Domovinskom ratu. Ta žrtva nikada ne smije biti zaboravljena i Grad Lepoglava uvijek će poduprijeti projekte koje predlože braniteljske udruge a posebno one koji trajno obilježavaju žrtvu hrvatskog branitelja u Domovinskom ratu.

Izaslanik predsjednice RH gospođe Kolinde Grabar Kitarović gospodin Ante Deur u svom obraćanju  posebno se zavalio obitelji Naglaš na osobnoj žrtvi koju su podnijeli  gubitkom sina i supruga u Domovinskom ratu. Kazao je da Domovinski rat i heroji koji su svoje živote utkali u našu slobodu ne smiju pasti u zaborav. O Domovinskom ratu treba govoriti, vrijednosti domovinskog rata treba prenositi na mlade generacije. Kroz institucije naše države a ponajprije kroz Ministarstvo branitelja i projekte treba osigurati vrednovanje Domovinskog rata kao i skrb prema potrebitim hrvatskim braniteljima.

Nakon svečanosti otkrivanja spomen obilježja u crkvi Bezgrešnog  začeća Blažene Djevice Marije u Lepoglavi služena je Sveta Misa za sve poginule hrvatske branitelje.

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here