Otkriven spomenik četvorici branitelja među kojima je naš Grom bojnik Ivo Hrga

0
2428

U nedjelju 27. kolovoza u 11 sati održana je misa za poginule branitelje Staroga Brestje u Župi dobrog pastira, a u 13. sati  pristupilo se otkrivanju je spomenika četvorici poginulih branitelja Staroga Brestja u Sesvetama. Poginuli 26.7.1991. Ivica Perić (djelatnik policijske postaje Sesvete), pogubljeni na ovčari u Vukovaru 20.11.1991. su Dragan Granić i Rudolf Vuković-Senzen, obojica dragovoljci i pripadnici HOS-a, i poginuli bojnik, Ivo Hrga 4. 8.1995. u Selu Gore kraj Petrije, naš pripadnik 1. pješačke bojne „Crne Mambe 2. gbr „Gromovi“.

Na svečanom otvorenju spomenika odazvalo se je oko 500 ljudi. Pozvani visoki uzvanici nisu mogli nazočiti događanju jer su istodobno bili na godišnjici prebjega iz JNA pokojnom pilotu Rudolfu Perešinu, a Predsjednica RH je u službenoj posjeti SAD, te su državni dužnosnici pozdravili događanje u Starom Brestju i poslali svoje Izaslanike.

Izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović – Ante Deur, ispred ministra branitelja Tome Medveda – Željko Motik, a ispred Gradonačelnika Milana Bandića – pukovnik Darko Katuša. Ispred Gradske Četvrti osobno je bio prisutan Predsjednik Stjepan Kezerić bojnik, i naš pripadnik 1. pb. 2. Gbr „Gromovi“.

Ispred mjesnog Odbora Staro Brestje nazočio je predsjednik Stjepan Horvat s vječnicima i „KUD – STARO BRESTJE“ koje je pripremilo svoj umjetnički programom.

U centru događanja pored obitelji poginulih bili su pripadnici policije, HOS-a,  Gromova i Crnih Mambi. Veterana iz 2. gbr je bilo preko pedestetak na čelu sa predsjednicima udruga pukovnikom Ivanom Krupecom, pukovnikom Ivicom Šafarićem-Ninđom kao i visokim ratnim časnicima 2. gbr. Nazočni su bili generali Željko Šiljeg, Zvonko Peternel i Darko Rukavina.

Ispred policije posmrtni govor je održao suborac poginulog Filip Senjak, ispred HOS-a Zvonko Čurković a ispred 2. gbr brigadir Stjepan Domjanić koji je ujedno bio domačin događanja i predsjednik organizacijskog odbora, a pomočnik u organizaciji mu je bio brat pokojnog ive, Kažimir Hrga.

Nakon otkrivanja spomen obilježje je posvetio mjesni župnik Zlatko Pavetić.

Lovački gulaš je pripremio i donirao za sve uzvanike mještanin Marijan Perjanec.

TEKST: Brigadir Stjepan Domijanić

FOTO: Željko Makek-Rakun

VIDEO: Z1 TV

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here