Održana tribina „Operacija Bljesak i oslobađanje okupiranog područja zapadne Slavonije“

0
1135

Jučer je u Zagrebu, 30. travnja 2014. godine u predvečerje 19. obljetnice vojnoredarstvene operacije Bljesak u prostoru Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata održana tribina „Operacija Bljesak i oslobađanje okupiranog područja zapadne Slavonije“. Tribina u organizaciji Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Udruge specijalne policije i Udruge „Kulturni multimedijalni edukacijski tabor“ izazvala je veliko zanimanje, kako branitelja tako i studenata, povjesničara i znanstvenika. Uvod u tribinu, kao i pozdrave, uputili su u ime organizatora, general Mladen Markač, ispred Udruge specijalne policije, te Ante Deur predsjednik Zbora gardijskih postrojbi. General Markač je izrazio zahvalnost novom valu hrvatskih povjesničara što rade na istraživanju Domovinskog rata. Branitelji će im biti poticaj da i nadalje rade, da stvaraju istinu o Domovinskom ratu, ali i da svoje zabilježbe stave pred branitelje koji će procijeniti njihovu objektivnost i vrijednost. „Tko može bolju istinu prezentirati o Domovinskom ratu od onih koji su u njemu sudjelovali, i onih naravno, koji to profesionalno istražuju“, istakao je Markač.

Potom je rekao: „Ako me pitate zašto se branitelji danas još okupljaju, odgovor je zato što još liječimo svoje ranjeno braniteljsko srce i svoje ranjene duše. Mnogo problema ima u hrvatskom društvu, ali hrvatski narod nikada ne smije zaboraviti Domovinski rat, jer kada bi to učinio, odrekao bi se povijesti u kojoj je stvorena neovisna Republika Hrvatska. Veliku zaslugu u tome imaju branitelji. Oni danas žele samo svoj mir, žele bolji život za sebe i svoju djecu. Dužnost nam je da ostavimo u nasljeđe istinitu povijest Domovinskog rata kojom će se naši nasljednici nadahnjivati  i slaviti naše podvige. Imali smo čast biti sudionici Domovinskog rata i ne želimo danas biti na margini događaja, ne želimo da se braniteljska populacija sustavno i namjerno vrijeđa, vrijeđa preko medija, koji dopuštaju veliki i neograničeni prostor pojedincima koji nisu dobronamjerni prema braniteljskoj populaciji. Zato smo rekli, dosta je. I mi moramo odgovoriti, dati nam pravo da na istom mjestu i u isto vrijeme pokušamo odgovoriti, to nam je cilj“.

Ante Deur je uz obitelji poginulih branitelja, branitelje, studente, i sve prisutne, posebno pozdravio nazočne ratne zapovjednike, na čelu s ratnim zapovjednicima hrvatske pobjedničke vojske, nazočne generle Mladena Markača i Ivana Kapulara. Potom je pozvao sve da minutom šutnje odaju počast poginulim hrvatskim braniteljima, predsjedniku Franji Tuđmanu i ministru Gojku Šušku“

Dr. sc. Janja Sekula Gibač održala je izlaganje na temu „Propast mirovnih pregovora hrvatskih vlasti i pobunjenih Srba i početak vojnog oslobađanja okupiranog područja zapadne Slavonije“. Prof. Ilija Vučur, dao je kratki prikaz borbenih djelovanja u operaciji „Bljesak”, dok je Profesor Ivan Sekula govorio o slamanju otpora posljednje grupe tzv. 18. korpusa „SVK“ na pakračkom području. Dr. Sekula Gibač završila je izlaganje činjenicom kako je operacijom „Bljesak“ Hrvatska izvojevala dotad najveću bitku u Domovinskom ratu, te kako njome nije oslobođen veliki teritorij, tek oko 3,6 % tada okupiranog područja, no za Hrvatsku je u vojnom, političkom, ali i psihološkom pogledu važnije bilo da je jedna od tri oblasti tzv. RSK (tzv. Srpska oblast Zapadna Slavonija) oslobođena u samo dva dana.

Strateški pregled vojno-političke situacije i velikosrpskih planova i priprema za agresiju tadašnje JNA od 80-tih 20. stoljeća do Domovinskog rata, te ulogu i značaj Specijalne policije u Domovinskom ratu s posebnim naglaskom na operaciju Bljesak dao je Ante Šoljić ispred Udruge Specijalne policije. Ulogu i značaj u operaciji „Bljesak“ u ime udruga veterana postrojbi sudionica operacije još su izložili:  Ilija Vučemilović  za 1. gardijsku brigadu „Tigrovi“, Stjepan Domjanić za 2. gardijsku brigadu „Gromovi“, Stipe Nimac za 1. hrvatski gardijski zdrug, Mirko Brekalo za 5. gardijsku brigadu „Sokolovi“ i Josip Đakić za 81. gardijsku bojnu „Kumovi“. Izlaganja ratnih zapovjednika, časnika, izravnih sudionika operacije „Bljesak“  ne krijući emocije i teškoće s kojima su se susretali tijekom provedbe operacije izazvalo je pozitivne dojmove nazočnih.

Stjepan Domjanić je pri izlaganju o ulozi i značaju 2. gardijske brigade „Gromovi“ istaknuo kako su dijelovi 2. gbr bili u drugom borbenom rasporedu prvoga dana operacije iza 3. gardijske brigade, a drugoga dana u prvom borbenom rasporedu zajedno s 1. hrvatskim gardijskim zdrugom, te kako se 2. gbr „Gromovi“ rijetko spominje u medijima vezano za operaciju Bljesak ali i ovakvim raščlambama zato što nije borbeno djelovala kao cjelina, nije sudjelovala cijela Brigada, već njen dio (9 tenkova, tri transportera, 65 pješaka…), i smatra se da je 2. gbr ojačavala 1. HGZd, no ona je bila postrojba podređena zapovjedniku operacije „Bljesak“ koju je osim borbenih zadaća koje je provodila, mogao uporabiti na bilo kojem pravcu sukladno razvijanju borbenih djelovanja, tako da je uloga 2. gbr bila isto tako značajna  kao i svih ostalih postrojbi bez obzira što nije bila prvoga dana u prvom naletu. Stoga bih zamolio sve one koje vrše raščlambe Bljeska da ovu činjenicu uzmu u obzir,upozorio je Domjanić.

Na tribini je nazočio i dr. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Fotogalerija:

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here