Održana svečana promocija polaznika vojnih škola na HVU

U povodu Dana državnosti Republike Hrvatske na Hrvatskom vojnom učilištu „Petar Zrinski“ danas, 21. lipnja 2013., tradicionalno je održana svečanost promocije polaznika vojnih škola kojoj su nazočili predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OSRH-a Ivo Josipović, ministar obrane Ante Kotromanović, izaslanik predsjednika Sabora Tomislav Ivić, načelnik GS OSRH-a general pukovnik Drago Lovrić, ravnatelj HVU-a general pukovnik Slavko Barić te ostali visoki vojni i civilni dužnosnici, kao i obitelji promoviranih pripadnika.
Ove školske godine vojnu izobrazbu završilo je 386 polaznika, od čega je bilo 46 žena, a školovalo se i 14 polaznika iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Slovenije. Predsjednik RH uručio je diplome polaznicima 15. naraštaja Ratne škole Ban Josip Jelačić, kao najviše razine vojne škole, te je podijelio nagrade najboljima, a načelnik GS OSRH uručio je diplome 12. naraštaju Temeljne časničke izobrazbe i 17. naraštaju vojnih pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane.

Tom je prigodom predsjednik Josipović čestitao  svim polaznicima i nastavnicima, a posebno je uputio čestitku polaznicima iz drugih zemalja jer je njihovo sudjelovanje pravi pokazatelj odličnih partnerskih odnosa. „Vještine koje ste stekli i vrline koje imate jamstvo su da će Republika Hrvatska kroz komponentu Oružanih snaga na najbolji mogući način biti partner i u Europskoj uniji i u NATO-u“, kazao je predsjednik na svečanoj promociji. Naglasio je kako je Europska unija, u koju Hrvatska uskoro ulazi, prvenstveno mirovni projekt, a Hrvatska svoj doprinos mirotvorstvu daje u operacijama širom svijeta. Predsjednik je također rekao da će Hrvatska biti uspješna članica i unutar Unije će još bolje artikulirati svoje nacionalne interese te će na najbolji mogući način sudjelovati u obrambenoj politici EU-a.
Čestitajući na uspješnom završetku školovanja ministar obrane Ante Kotromanović istaknuo je da je ulaganje u znanje najvažnija stvar za sve sustave pa tako i za sustav obrane i oružanih snaga. Ministar je tom prigodom najavio kako će 2014. godine krenuti potpuno novi program za kadete, u sklopu već započete reforme obrazovanja.  „Kao ministar obrane snažno ću podupirati Hrvatsko vojno učilište jer od njega želimo napraviti najsnažniju instituciju koja će davati najvažnije, a to je znanje“, poručio je te dodao da će nastaviti ulagati i u profesore koji časno i odgovorno rade svoj posao. „Hrvatsko vojno učilište mora biti elitna postrojba“, zaključio je ministar Kotromanović.

Načelnik GS OSRH-a general pukovnik Drago Lovrić je, uz čestitke svima, istaknuo da je Glavni stožer vrhovnom zapovjedniku predstavio novi model školovanja oružanih snaga prilagođen izazovima i novim okolnostima u međunarodnom okružju. „Kako bi predstavljeni model zaživio, nadam se da će Ministarstvo obrane stvoriti sve potrebne uvjete da novi sustav školovanja, integriran u sveučilišnu zajednicu, otpočne u 2014./2015. akademskoj godini“, rekao je i istaknuo da sustav školovanja mora obrazovati časnike i dočasnike sposobne voditi postrojbe u različitim uvjetima, i na nacionalnoj i na međunarodnoj razini.

www.morh.hr