Održan 7. memorijalni malonogometni turnir „Dubravko Pukšec-Puka“

0
1565

 

NASLOVNA

U organizaciji sportsko rekreativne udruge „Tomčev put i prijatelji“ iz Siska  i suorganizaciji URV 2. gbr Gromovi, Podružnice Smž-e, 11. lipnja 2016.g. održan je 7. memorijalni malonogometni turnir „Dubravko Pukšec-Puka“. Turnir se tradicionalno održava u spomen na junaka Domovinskog rata, prvog poginulog Siščanina Dubravka Pukšeca. Prije početka turnira položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen ploče na Društvenom Domu Galdovo Kaptolsko a delegacije SRU „Tomčev put i prijatelji“ i URV 2. gbr Gromovi položili su cvijeće i zapalili svijeće na grobu Dubravka Pukšeca na gradskom groblju „Viktorovac“ u Sisku. Svečanosti komemoracije uz delegacije braniteljskih udruga nazočan  je bio i gospodin Vlado Andučić zamjenik gradonačelnice Grada Siska.

Prije početka turnira na komemorativnom skupu evocirane su uspomene na poginulog hrvatskog branitelja Dubravka Pukšeca te se prigodnim riječima nazočnima obratio predsjednik SRU „Tomčev put i prijatelji“ gospodin Josip Nauković i predsjednik sisačke gradske četvrti Centar gospodin Stanislav Radičanin.

Nakon sportske fer igre  ekipa veterana URV 2. gbr Gromovi osvojila je  1. mjesto, veterani Jadranskog osiguranja osvojili su 2. mjesto, 3. mjesto osvojila je ekipa „1“ veterana SRU „Tomčev put i prijatelji“, veterani NK Petrovec osvojili su 4. mjesto, 5. mjesto osvojili su veterani UHBDR HŽ-a, ekipa veterana „2“ SRU „Tomčev put i prijatelji osvojila je 6. mjesto na turniru.

Pokrovitelj turnira bila je Sisačko-moslavačka županija i Grad Sisak, uz potporu URV 2.gbr Gromovi,  UHBDR Ine i HŽ-a.

Poručnik Dubravko Pukšec

Krajem 1990.g. godine Dubravko Pukšec kao domoljub koji je osujetio zlo koje se nadvilo nad Hrvatsku, dragovoljno se uključuje u postrojbe MUP-a RH gdje  završava tečaj za policajca pripravnika. Osnivanjem Jedinice za posebne namjene PU Sisak u veljači 1991. godine postaje njenim pripadnikom.

Osnivanjem Zbora narodne garde,  Dubravko prelazi u sastav 2. A brigade ZNG, 2. pješačku bojnu u Sisku,   te  5. lipnja 1991. godine potpisuje Ugovor o službi  i biva raspoređen u zapovjedništvo 1. satnije 2. pješačke bojne  na mjesto satnijskog dočasnika.

U agresiji terorističkih srbočetničkih jedinica i JNA na Domovinu Hrvatsku Dubravko hrabro i časno brani napadnutu Domovinu. Prva bojna iskustva stekao je na Banovini Glina i  Dragotinci, gdje se pokazao pouzdanim, hrabrim i  odlučnim vojnikom. Među svojim suborcima bio je omiljen i u svakom trenutku bio je  spreman pomoći u svakoj prilici.

Dubravko je svoj život položio na oltar Domovine 15. srpnja 1991. godine u mjestu Dragotinci u blizini Petrinje. Kao sudionik operacije oslobađanja napadnute policijske postaje u mjestu Kraljevčani smrtno je stradao od neprijateljske tenkovske granate.

Važno je napomenuti da je Dubravko Pukšec prvi poginuli hrvatski branitelj iz grada Siska. Zbog pogibije sina Dubravka njegovi roditelji od tuge i žalosti za svojim voljenim sinom nakon kratkog vremena umiru. Još je veća tragedija to što se loza obitelji Pukšec ugasila jer nema više živućeg člana obitelji.

Za svoj doprinos tijekom Domovinskog rata Dubravko je  odlikovan; Spomenicom Domovinskog rata, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te Zlatnom plaketom »Grom«. Posmrtno mu je dodijeljen počasni čin poručnika.

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here