Održan VI. redovni godišnji izvještajni i izvanredno-izborni Zbor URV 2. gbr „Gromovi“

0
962

U prostoru Udruge u Aveniji Dubrava 220 u Zagrebu održan je 23. siječnja 2014. godine VI. redovni godišnji izvještajni i izvanredno-izborni Zbor URV 2. gbr „Gromovi“. Sukladno Statutu udruge kojega je na prošlom redovitom izbornom Zboru 2011. godine isti usvojio, na ovogodišnjem Zboru sudjelovalo je 30 delegata iz podružnica i središnjice Udruge. Odaziv biranih delegata koji čine Zbor udruge bio je u stopostotnom broju.

Nakon jednoglasnog usvajanja dnevnog reda i izbora radnih tijela Zbora, izvješće o radu s osvrtom na šestogodišnji rad Udruge podnio je dosadašnji predsjednik Udruge, umirovljeni brigadir Mile Krišto. Iz bogatog sadržaja aktivnosti izdvajamo samo mali sažetak aktivnosti i programa koje je Udruga realizirala i koje kontinuirano provodi. Konstituirana je infrastruktura, ustroj ljudi i pismena za rad Udruge. Uredno se vodila dokumentacija i obveze prema Gradu Zagrebu i Ministarstvu branitelja koji servisiraju programe rada Udruge putem natječaja svake godine. Tijekom svih godina provode se okupljanja članova Udruge povodom obilježavanja značajnih datuma iz ratnog puta brigade. Sudjeluje se na mnogim memorijalnim nogometnim i drugim turnirima. Projekti pisanja i izdavanja „Knjige sjećanja na poginule i nestale Gromove“ i monografije brigade su realizirani. Podignuto je više spomen obilježja poginulim i nestalim Gromovima. Udruga je bila inicijator i aktivni sudionik  konkretnije artikulacije ujedinjenja Udruga gardijskih brigada u Zbor udruga veterana gardijskih postrojbi koji se sve više afirmira. Udruga usko surađuje i kontaktira s obiteljima poginulih i nestalih Gromova. Prije više od dvije godine pokrenut je informativni servis Gromova – mrežna stranica koja osim članovima udruge i veteranima Gromova a tako i široj javnosti uspješno predstavlja aktivnosti Udruge i informacije od općeg interesa za braniteljsku populaciju. Također Udruga financijski strogo vodi računa o urednom plaćanju svih obveza i usluga, svi se računi podmiruju i nema nikakvih dugovanja.

Financijsko izvješće podnio je rizničar Krešimir Maretić. Udruga je u prošloj godini financijski pozitivno poslovala, Udruga je podmirila sve financijske obveze sukladno planu rada za 2013. godinu. Predsjednik nadzornog odbora Udruge, brigadni general Drago Matanović izvijestio je članove Zbora da završnim nadzorom i kontinuiranim praćenjem rada Udruge nisu utvrđene nepravilnosti u vođenju materijalno – financijskog poslovanja, vođenju djelovodnika i sve pripadajuće dokumentacije, te da je sve u skladu s važećim Zakonskim propisima i Statutom udruge. Izvješće Suda časti podnio je predsjednik, um. stožerni brigadir Petar Bajan izvještivši da nije bilo zahtjeva za pokretanje stegovnih postupaka stoga se Sud časti nije imao potrebe sastajati. Sva su podnesena izvješća članovi Zbora jednoglasno usvojili.

Obzirom da su dosadašnji predsjednik Mile Krišto i tajnik Ivan Krupec nakon šest godina intenzivnog rada i predsjedanja Udrugom, odnosno vođenjem tajništva, zatražili već dugo najavljivano razrješenje dužnosti predsjednika i tajnika udruge, Zbor je isto prihvatio i izabrao dosadašnjeg dopredsjednika Udruge umirovljenog pukovnika Željka Ćubelu za predsjednika Udruge u tekući mandat u trajanju od dvije godine, odnosno do slijedećeg redovnog izbornog Zbora udruge krajem 2015. godine, te Branka Kolarića za novoga tajnika Udruge. Umjesto Ivana Krupeca, novi tajnik Branko Kolarić izabran je za člana Upravnog odbora, a umjesto Branka Kolarića, jednoga od dosadašnjih članova suda časti za novoga člana izabran je Enver Mustafović.

Novi predsjednik Željko Ćubela zahvalio se članovima Zbora udruge na ukazanom povjerenju naglasivši da će Udruga pod njegovim predsjedanjem zajedno s Upravim odborom, i drugim tijelima Udruge nastojati nastaviti pozitivan kontinuitet djelovanja, uz potporu i još veći angažman svih članova Udruge. Dosadašnji predsjednik Mile Krišto zahvalio se svim članovima tijela Udruge, predsjednicima podružnica, vojnom kapelanu don Milenku Majiću i svim članovima Udruge na višegodišnjoj suradnji i postignutim ciljevima rada udruge i zajedničkom zauzimanju za očuvanje vrjednota Domovinskog rata i 2. gardijske brigade „Gromovi“. Krišto je rekao kako se zbog obiteljskih obveza i svojevrsnog intenzivnog zamora tijekom angažmana u Udruzi povlači s mjesta predsjednika, no i dalje ostaje prisutan u radu Udruge, gdje će svoj doprinos dati u Upravom odboru naglasivši postojeću dobru atmosferu u Udruzi, uvažavanje i suradnju članova udruge u međusobnim odnosima i provedbi projekata Udruge. Svima se na sličan način na višegodišnjoj suradnji  zahvalio i bivši tajnik Udruge Ivan Krupec.

Bivšem predsjedniku i tajniku riječi zahvale za doprinos u formiranju i radu Udruge, u ime sviju izrekao je predsjednik Nadzornog odbora Drago Matanović.

Na Zboru je jednoglasno prihvaćen plan rada i proračun za 2014. godinu. Plan je nastaviti s dosadašnjim aktivnostima ukoliko od Grada Zagreba budu prihvaćeni podneseni projekti. Prijedlozi su i da se obilježi pad prve vojarne „JNA“ u hrvatske ruke početkom Domovinskog rata, vojarne „Barutana“ u Sisku, te da se nastoji okupiti djecu poginulih Gromova na zajedničko druženje. Uskoro bi trebalo uslijediti formiranje zagrebačke podružnice Udruge, a nakon toga i u drugim županijama gdje za to postoji inicijativa.

 

Fotogalerija:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here