ODRŽAN OKRUGLI STOL „ULOGA 2. GBR GROMOVI U OPERACIJI UNA 95“

0
1285

U organizaciji URV 2. gbr Gromovi a uz potporu Grada Zagreba  u petak 27. studenog u Kulturnom centru Dubrava održan je okrugli stol s temom „Uloga 2. gardijske brigade Gromovi u operaciji „Una 95“. Na početku okruglog stola odana je počast Domovini intoniranjem himne RH a minutom tišine odana je počast svim poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. Okupljenima na okruglom stolu riječi dobrodošlice uputio je predsjednik URV 2. gbr Gromovi Ivan Krupec, riječi zahvale uputio je sudionicima okruglog stola te Gradu Zgrebu koji je prepoznao ovaj projekt i dao potporu u provedbi istoga.

Uvodno izlaganje „ Političko-diplomatska i geostrateška pozadina operacije Una 95“ izložio  je dr.sc. Jakša Raguš iz Hrvatskog instituta za povijest. U svom stručnom izlaganju dr.sc Raguš iznio je cijeli niz okolnosti koje su dovele do situacije da HV pokrene operaciju „Una 95“. Nakon izlaganja dr. sc. J. Raguž iznio je svoj zaključak:

 „Na kraju svega izloženog može se zaključiti da je operacija „Una“ bila rezultat vanjskopolitičkog projekta SAD-a zaustavljanja rata i uspostave poretka na prostoru bivše Jugoslavije sukladno zamislima Washingtona, a koji je uključivao da određeni dijelovi BiH moraju pripasti jednom od dva politička entiteta.

            U tom projektu HV je imala zadaću da kao kopnena sila provede taj američki projekt. Hrvatsko vrhovništvo, svjesno da bez snažne podrške jedine svjetske supersile ne može postići cjelovito oslobođenje teritorija Republike Hrvatske i okončati rat u BiH, pristajalo je tijekom 1994. i 1995. godine na mnoge od tih zahtjeva, uključujući i operaciju „Una“. 

 General pukovnik Marijan Mareković u vrijeme izvođenja operacije zapovjednik ZP Zagreb iznio je strateški pogled na operaciju Una 95 za razinu ZP Zagreb. Na kraju svog izlaganja zaključio je da su postrojbe ZP Zagreb izvršile zadaću koju su dobile bez obzira na kratko vrijeme pripreme za samu operaciju i sve otegotne okolnosti koje su utjecale na sam tijek provedbe operacije „Una 95“. O akciji „Una 95“ treba govoriti,  prvenstveno zbog hrvatskih branitelja koji su svoje živote ostavili u toj akciji. Potrebno je održavati okrugle stolove na ovu temu, predlažem da se sljedeći okrugli stol održi na području banovine gdje se sama operacija odvijala,   zaključio je general Mareković.

Ratni zapovjednik 2. gbr Gromovi brigadni general Zvonko Peternel prezentirao je zadaću i ulogu  2. gbr Gromovi u provedbi operacije „Una 95“. Iznio je sam tijek operacije, zadaće TS 1 i TS 2, osvrnuo se na otegotne okolnosti koje su utjecale na provedbu operacije. Na kraju general Peternel je zaključio: 2. gbr Gromovi izvršila je svoju  zadaću u operaciji „Una 95“, bez obzira na kratko vrijeme koje je postrojba imala za pripremu same operacije, slabu popunjenost postrojbe, uz nedostatak kvalitetnih čamaca za prelazak nabujale rijeke Une, ali uz veliku hrabrost i motiviranost Gromova sudionika operacije zadaća je izvršena. Ponosan sam na svoje Gromove, iznimno mi je bilo drago kada me URV 2. gbr Gromovi pozvala da budem sudionik ovog  okruglog stola jer  o operaciji „Una 95“ treba se govoriti i podržavam održavanje okruglih stolova na ovu temu i rado ću se uključiti kada to bude potrebno, zaključio je general Peternel.

Kratki osvrt o ulozi 1. gardijske brigade „Tigrovi“ u operaciji „Una 95“ iznio je bojnik Ivan Knežević. Hrabrost, snaga i motiviranost pripadnika gardijskih brigada Tigrova i Gromova ni u ovoj operaciji  nije bila upitna kao ni u drugim operacijama jer gardijske brigade bile su udarna snaga HV-e u Domovinskom ratu, zaključio je bojnik Knežević.

 tekst/foto: B.Kolarić/Ž.Makek
 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here