Održan Okrugli stol o Nacrtu prijedloga strategije nacionalne sigurnosti

0
929

U Hrvatskom saboru je danas, u srijedu, 19. travnja 2017., održan okrugli stol na kojem je prezentiran Nacrt prijedloga strategije nacionalne sigurnosti.

Okrugli stol je vodio i uvodnim izlaganjem otvorio potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević obrativši se tako članovima saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Odbora za vanjsku politiku, Odbora za obranu te izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.
Tom prigodom je potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević podsjetio kako je postojeća Strategija nacionalne sigurnosti donijeta 2002. godine i više ne odgovara vremenu  ni sadašnjim okolnostima, pa je zato u studenom 2016. godine Vladin tim započeo sa sustavnom izradom novog strateškog dokumenta o nacionalnoj sigurnosti. “Strategija  nacionalne sigurnosti je temeljni strateški dokument, pitanje nacionalne sigurnosti je nadstranačko pitanje i ono traži usuglašavanje stavova, pozicija i šire društvene zajednice”, rekao je potpredsjednik Vlade Krstičević naglašavajući kako je u proces izrade nove strategije nacionalne sigurnosti uključeno više od 150 ljudi – od predstavnika državnih tijela, oporbe, neovisnih stručnjaka, braniteljskih udruga do predstavnika civilnog društva. “Kao odgovor na sigurnosne rizike s kojim se Hrvatska suočava želimo napraviti partnerstvo za sigurnost, želimo uvezati sve državne elemente koji se bave sigurnošću kao i civilno društvo  te  udruge građana”, naglasio je Damir Krstičević navodeći kako se nova strategija nacionalne sigurnosti temelji na partnerstvu za sigurnost te sustavu domovinske sigurnosti koji mora biti temeljen na načelima poštivanja ljudskih prava, solidarnosti i toleranciji. “Posebno je važno istaknuti da je razvoj strategije sustava nacionalne sigurnosti trajan i kontinuiran proces koji neće završiti ovim dokumentom. Želimo da svaka vlada na početku svoga mandata ima zadaću da u suradnji s Predsjednicom RH ažurira postojeći, odnosno predloži novi dokument, tako da nam se više ne dogodi da Republika Hrvatska petnaest godina nema odgovarajući dokument o nacionalnoj sigurnosti”, istaknuo je potpredsjednik Vlade Damir Krstičević.

Strategija nacionalne sigurnosti ishodišni je strateški dokument kojim se određuju politike i instrumenti za ostvarivanje vizije nacionalnih interesa te postizanje sigurnosnih uvjeta koji će omogućiti uravnotežen i kontinuiran razvoj države i društva. Republika Hrvatska teži razvijanju modernog, sveobuhvatnog, racionalnog i učinkovitog sustava domovinske sigurnosti koji uključuje gospodarske subjekte, znanstvene i stručne institucije, privatni i javni sektor, civilno društvo i građane za postizanje sinergijskih rezultata. Današnjem predstavljanju Nacrta prijedloga strategije nacionalne sigurnosti prethodio je niz sastanaka koje su članovi radne skupine za izradu nacrta Strategije nacionalne sigurnosti održali s pojedinim stručnjacima ili članovima Povjerenstva te sastanci i konzultacije s brojnim pojedincima iz javnog života i akademske zajednice koji se bave pitanjima nacionalne sigurnosti.

U nastavku, nakon današnje prezentacije nacrta saborskim odborima za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, vanjsku politiku i obranu, tijekom travnja i svibnja planira se održavanje sjednica Povjerenstva, javna rasprava te niz sastanaka s braniteljskim udrugama, Hrvatskim generalskim zborom, vojnim izaslanstvima zemalja partnera, znanstvenom zajednicom, udrugama građana i drugima.
Predviđeno je da će se sredinom lipnja 2017. održati prezentacija završnog nacrta prijedloga Strategije Povjerenstvu, a do 15. srpnja očekuje se usvajanje strateških dokumenata u Hrvatskom saboru.

izvor: https://www.morh.hr/hr/

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here