Odlikovanje od Predsjednice: Hrvatski branitelj i kolumnist Fenixa Dario Holenda odlikovan Redom hrvatskog trolista

0
1499

 

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odlikovala je hrvatskog branitelja, dragovoljca Domovinskog rata, pripadnika 2. gardijske brigade “Gromovi” i suradnika Fenixa Daria Holendu Redom hrvatskog trolista.

Odlikovanje je u Ministarstvu hrvatskih branitelja Dariu Holendi uručio ministar Tomo Medved. Na dodjeli odlikovanja sudjelovali su i ratni veterani 2. gardijske brigade “Gromovi” i to predsjednik udruge Ivan Krupec i tajnik udruge Branko Kolarić.

Riječ je o odličju kojeg Predsjednica dodjeljuje hrvatskim i stranim državljanima za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu, izravnoj ratnoj opasnosti ili iznimnim okolnostima u miru.Pri uručenju odličja Dario Holenda se zahvalio predsjednici Kolindi Grabar Kitarović i Tomi Medvedu na dodijeljenom odlikovanju te članovima udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade “Gromovi” koji su ga predložili za odlikovanje i tako odali priznanje mladosti i trudu koje je on kao časnik iskazivao tijekom Domovinskog rata u borbi za slobodu Hrvatske.

Dario Holenda bio je najmlađi časnik (postao časnik s nepunih 19 godina) Hrvatske vojske koji je zapovijedao vodom 2. gardijske brigade u brojnim borbenim operacijama tijekom Domovinskog rata. Svojom stručnošću, odgovornošću i hrabrošću  Holenda je kao mladi časnik ulijevao povjerenje mnogo starijim suborcima u izuzetno teškim ratnim uvjetima popraćenim stalnom neizvjesnošću i pogibelji. Inače Dario Holenda nositelj je pet visokih odlikovanja kojima ga je odlikovao prvi hrvatski predsjednik dr.Franjo Tuđman i to: Redom hrvatskog pletera, Spomenicom domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Medaljama Bljesak i Oluja.

Nakon završetka rata i napuštanja Hrvatske vojske Holenda je aktivno pristupio mirnodopskom načinu života te nastavio daljnje obrazovanje završivši studij informatike u Zagrebu. Ubrzo nakon pokretanja mjesečnika Fenix Magazin i istoimenog portala Dario Holenda je postao član našeg tima gdje aktivno sudjeluje u kreiranju sadržaja Fenix Magazina.

Fenix Magazinu je čast imati u svom timu suradnika koji kroz svoje tekstove otvoreno, argumentirano, ali prije svega iskreno upozorava na nepravdu ili nepravilnosti u državi za koju su se on i njegovi suborci borili i bili spremni dati život.

Pritom kroz tekstove ne propušta unijeti osjećaje za domovinu kakve mogu imati istinski hrvatski branitelji. Suradnika kao što je Holenda je vrijedno imati i zbog brojnih važnih informacija koje datiraju iz vremena Domovinskog rata a koje on može predočiti čitateljima iz prve ruke ne pozivajući se na raznorazne izvore već samo na svoj ratni put, a to je najvjerodostojnije.

I najvažnije, pritom možemo biti sigurni da je napisana istina onakva kakva ona doista jeste.

Razgovor s Dariom Holendom pročitajte u tiskanom izdanju Fenix Magazina koji početkom rujna izlazi u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji i Luxembourgu…

Izvor teksta i fotografije: Fenix-magazin/Marijana Dokoza

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here