Odana počast Dubravku Pukšecu – prvom Siščaninu poginulom u Domovinskom ratu (Foto)

0
1117

Žestokim napadom od 13. do 15. srpnja 1991. godine, oklopne, topničke i raketne postrojba „JNA“ i srpski pobunjenici napali su Hrvate sela Kraljevčani i Dragotinci kod Petrinje. Svim raspoloživim sredstvima uništili su većinu stambenih i gospodarskih objekata, a veliki broj mještana bio je izranjavan i većina prognana. U neravnopravnom odnosu malobrojni i slabo opremljeni branitelji nisu mogli zaustaviti takvu silinu napada. U Dragotincima na današnji dan 15. srpnja 1991. godine u 27. godini života od tenkovske granate poginuo je Siščanin Dubravko Pukšec, hrabri pripadnik tadašnje 2. „A“ brigade ZNG RH (2. gardijska brigada „Gromovi“). Dubravko Pukšec prvi je poginuli hrvatski vojnik – branitelj s područja Grada Siska.

Nakon 22 godine obitelji Pukšec u Sisku više nema. Dubravko je bio sin jedinac i njegovi roditelji sinovu smrt nikada nisu prežalili. Majka Marija umrla je 1994., a smrću oca Josipa 1999. godine u Sisku više nema Dubravkove obitelji. Rođen je i odrastao u Tomčevom putu u Sisku. Upravo njegovi vjerni prijatelji i subranitelji iz Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ i udruge „Tomčev put i prijatelji“ očuvali su tradiciju njegovanja uspomene na ovoga hrabrog Groma i Siščanina obilazeći njegov grob na godišnjicu smrti, a od ove godine to čini i Grad Sisak.

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom na grobu pokojnog Pukšeca, danas su na sisačkom gradskom groblju Viktorovac Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ Podružnica sisačko-moslavačke županije, Udruga „Tomčev put i prijatelji“ i Grad Sisak obilježili su 22. obljetnicu pogibije hrvatskog branitelja Dubravka Pukšeca. Na odavanju počasti prvom Siščaninu, branitelju poginulom u Domovinskom ratu, zamjenik gradonačelnice Grada Siska Marko Krička naglasio je kako je Dubravko Pukšec jedan od onih koji su zaslužni da mi danas živimo u slobodnom gradu Sisku. S obzirom da, na žalost, nema živućih članova obitelji, osigurat ćemo mogućnost da njegovo posljednje prebivalište nikada ne bude zaboravljeno, kazao je zamjenik gradonačelnice Marko Krička.

Fotogalerija:

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here