Odana počast domoljubu i ratniku Damiru Tomljanoviću – Gavranu (FOTO)

0
905

Legendarni zapovjednik Tigrova Damir Tomljanović Gavran poginuo je prije devetnaest godina, 17. veljače 1994. godine  u obrani strateških položaja na Velebitu od metka velikosrpskog agresora.  Gavran je bio časnik i zapovjednik koji je svojom junačkom hrabrošću, sposobnošću i vjerom ulijevao snagu i sigurnost svojim suborcima.

U spomen ovom istinskom domoljubu i ratniku u nedjelju 17. veljače 2013. godine Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi“ i Udruga pripadnika Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika „Damir Tomljanović – Gavran“ upriličile su komemorativni skup u Krivom Putu nedaleko Senja, u njegovom rodnom mjestu i mjestu pokopa. Na komemoraciji, polaganju vijenaca i paljenju svijeća uz obitelj Damira Tomljanovića sudjelovale su institucije vlasti, zapovjednik i pripadnici 1. mehanizirane bojne „Tigrovi“ Gardijske motorizirane brigade, mnoge braniteljske i civilne udruge te građani.  Na obilježavanju su sudjelovali predstavnici Zbora udruga hrvatskih gardijskih postrojbi, kao i predstavnici Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“.

Svetu misu u župnoj crkvi BDM Snježne predvodio je vojni kapelan „Tigrova“ i „Gromova“ iz Petrinje, Milenko Majić, uz koncelebraciju vojnog kapelana Bojne za specijalna djelovanja iz Delnica Mirka Vukoju i župnika Senja i Krivog Puta dr. Richarda Pavlića.

Domovina se rađala i trebala je mlade i odlučne mladiće i djevojke koji su svojim životom bili spremni braniti njenu neovisnost. „U najljepšim godinama napuštaju svoju obitelj, svoj mladenački život svoje mladenačke ali i životne planove i stavljaju se na raspolaganje mladoj Domovini. Umjesto bezbrižnog uživanja u ljepoti mladenačkog života oni izabiru neizvjesnu budućnost…“ naglasio je vojni kapelan.

Potom je istaknuo kako su branitelji prošli kroz mnoge kušnje i izazove na putu ostvarenja zadaće koje je Domovina pred njih stavila, i da je ta generacija svome narodu donijela slobodu.

„Zato i mi danas stojimo ovdje da počastimo život i smrt Damira Tomljanovića – Gavrana, te da mu zahvalimo za njegovu žrtvu, kao i za sve žrtve mnogih njegovih suboraca. Mi smo danas ovdje kako bismo mladim generacijama osobiti ovdje prisutnim mladim „Tigrovima“ pokazali na ljude koji se nisu borili za svoje interese, nego su svoje interese podredili interesima Domovine i naroda. Zato danas dok odajemo počast Damiru Tomljanoviću –Gavranu molimo Gospodina da i mi u svom životu možemo svladati sve kušnje na koje nailazimo, te svome narodu a samim time i samima sebi izgradimo bolju budućnost.“ zaključio je vojni kapelan Milenko Majić.

FOTOGALERIJA:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here