Obljetnice postrojba OS RH koje baštine tradiciju legendarnih gardijskih brigada iz Domovinskog rata

0
1069

U petak 5. travnja 2013. godine u Kninu i Vinkovcima, u sjedištima gardijskih brigada HKoV-a OS RH obilježene su šeste obljetnice osnivanja Gardijske oklopno mehanizirane brigade i  Gardijsko motorizirane brigade. U ove dvije brigade inkorporirane su 1., 2., 3., i 4. gardijska brigada preustrojem Oružanih snaga RH 2007. i 2008. godine, odnosno ove dvije današnje gardijske postrojbe baštine tradiciju i vrijednosti naših legendarnih gardijskih brigada Tigrova, Gromova, Kuna, Pauka, Sokolova, Puma i Vukova. U sastavu Gmtbr iz Knina, 2. mehanizirana bojna „Gromovi“ smještena u petrinjskoj vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ njeguje tradiciju i stečevine nekadašnje ratne, elitne i slavne 2. gardijske brigade „Gromovi“. U niže navedenom tekstu prenosimo vam članak o obljetnicama s MORH-ove službene stranice.

 

U Kninu i Vinkovcima obilježene obljetnice gardijskih brigada

 

Svečanim postrojavanjima i prisjećanjima na stradale i poginule pripadnike postrojbi, u Kninu i Vinkovcima obilježene su šeste obljetnice ustrojavanja Gardijsko motorizirane i Gardijsko mehanizirane brigade.

Svečanim postrojavanjem postrojbi Gardijske oklopno mehanizirane brigade (gombr) u vojarni “Bosut” u Vinkovcima , dana 5. travnja 2013. godine, obilježena je šesta obljetnica ove postrojbe.

Svečanosti je nazočio  zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general bojnik Dragutin Repinc koji se u govoru prisjetio stradalih i poginulih pripadnika postrojbe, te prisutnima najavio budući preustroj HKoV-a.

Zapovjednik brigade, brigadni general Siniša Jurković se u obraćanju pripadnicima postrojbe, osvrnuo na uspjehe brigade protekle godine, kao i na planove za sljedeće razdoblje. Čestitao je svim nagrađenima, pohvaljenima i promaknutima, te se zahvalio pripadnicima gombr-e na trudu i radu koji ulažu kako bi brigada s ponosom pronosila ime brigade koja baštini  slavne ratne brigade 3. gbr “Kune”, 5. gbr “Sokolove” i 7. gbr “Pume”.

I u Kninu je,  3. travnja 2013. godine obilježena šesta obljetnica ustrojavanja Gardijske motorizirane brigade (gmtbr) Hrvatske kopnene vojske.

Svečanosti su nazočili  načelnik stožera i zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadni general Mladena Fuzula i prvi dočasnik Hrvatske kopnene vojske časnički namjesnik Dominik Ban.

Obraćajući se okupljenima na središnjoj svečanosti u Domu Oružanih snaga u Kninu, brigadni general Mladen Fuzul istaknuo je kako 6. obljetnica Brigade stvara dojam da se radi o relativno mladoj postrojbi koja tek treba potvrditi sve svoje sposobnosti i kapacitete, ali da je Brigada na temeljima iskustava i sposobnostima Tigrova, Gromova, Vukova i Pauka profilirala u modernu, dobru strukturiranu i nadasve organizacijski izvrsno koncipiranu cjelinu, sposobnu provesti sve zadaće koje se od nje zahtijevaju.

Brigadir Boriš Šerić čestitao je pripadnicima Brigade šestu obljetnicu ustrojavanja naglašavajući da se trebamo s ponosom sjećati svih onih koji su pali za Domovinu, njihovih obitelji i tradicije koju su postrojbe urezale u povijest Lijepe naše. Naglasio je kako ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju znači dodatan doprinos zajedničkim obrambenim sposobnostima EU-a. Brigadir Boris Šerić istaknuo je kako se postrojba izgrađuje na znanju i vještinama pripadnika iz mirovnih misija, ali i iz Domovinskog rata te kako ta ista teško stečena iskustva trebamo oplemeniti prenošenjem na mlade naraštaje.

www.morh.hr

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here