OBLJETNICA POKOLJA U BAĆINU

0
822

U organizaciji Općine Hrvatska Dubica kod spomen obilježja “GOLUBICA” u Baćinu, mjestu na području Hrvatske Dubice, održana je komemorativna svečanost u sjećanje na stradanje nevinih civila ovog dijela Pounja.

Počast civilima iz Hrvatske Dubice, Baćina i Cerovljana ubijenih prije 29 godina polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja masovne grobnice odale su obitelji ubijenih, predsjednik Vlade RH, izaslanici predsjednika RH i predsjednika Hrvatskog sabora, izaslanstva Sisačko-moslavačke županije i Općine Dubica te ostalih gradova i općina s područja županije, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije na čelu sa predsjednikom Nenadom Bužanićem i predstavnici političkih stranaka. Masovna grobnica, druga po veličini iza Ovčare otkrivena je u Baćinu 1997. godine. Za ovaj zločin, nažalost, još nitko nije odgovarao.

Tadašnji vlastodršci, tadašnje tzv. SAO Krajine, donijeli su odluku da se u vatrogasne domove u Hrvatskoj Dubici i Cerovljanima privedu i zatvore svi Hrvati ostali na ovom području nakon okupacije, ali i neki Srbi koji se nisu slagali s njihovom politikom. Nakon što su prenoćili u tim domovima, autobusom su ih dovezli do ovoga mjesta zvanog Skelište. Izveli su ih i ovdje, na ovom mjestu, brutalno streljali. Pretpostavlja se da je u autobusu bilo više od 70 ljudi, mahom starije životne dobi.

Skupu su se obratili Načelnica općine Hrvatska Dubica Ružica Karagić, Župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnik u Hrvatskom saboru Ivan Celjak, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković, Premijer i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Ispred Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi počast su odali predsjednik Ivan Krupec, predsjednik ZUV HGP Krešimir Maretić, Milan Sarač, Drago Kovačević i Nenad Buažnić.

Tekst: Nenad Bužanić

Foto: Matko Marenić

IZVOR:https://www.radio-banovina.hr/obljetnica-pokolja-u-bacinu-nasa-je-duznost-da-nastavimo-s-procesuiranjem-svih-ratnih-zlocina/

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here