Obljetnica akcije „Brđani“ i 25. obljetnica sudjelovanja Gromova u obrani Sunje

0
1200

NASLOVNA

Veliko-srpska Miloševićeva politika 1991.g. otpočela je s nemilosrdnom agresijom na Republiku Hrvatsku i hrvatski narod. Organizirane terorističke skupine pobunjenih Srba potpomognuti takozvanom JNA planski su počeli protjerivati hrvatski narod i rušiti sve što je hrvatsko. Nakon okupacije  Dvora na Uni, Pounja, najvećeg dijela Banovine i Gline, te dovođenjem topničkih i tenkovskih snaga JNA i terorističkih četničkih hordi, nadomak Sunje, Topuskog i Petrinje, Sisak je  kao srce organiziranja obrane Banovinskog bojišta doveden  u kolovozu 1991.godine u poluokruženje.Zbog tako teške situacije koja je nastala na bojištu Siska, Zapovjednika svih oružanih snaga banovine  general Janko Bobetko, 21. kolovoza 1991.g. izdao je zapovijed za akciju ograničenog karaktera. Postrojbe; 2. A brigada ZNG-e, pričuvna postrojba ZNG-e 57. samostalni bataljun  i postrojbe MUP-a dobile su zadaću; slomiti obranu neprijatelja i odbaciti ga od prometnice Sisak – Sunja. Te osigurati sigurnu cestovnu komunikaciju Sisak-Sunja zbog uspostave sigurne i  čvrste obrane Sunje. Na žalost u toj akciji herojski su  poginuli pripadnici 2. A brigade ZNG-e: Ivan Devčić, Alen Glavan, Ivica Hrnčević, OsmanMuratagić i ŽanMarot.

U Sunji pripadnici 2. A brigade ZNG-e kasnije prozvani Gromovi, zajedno s mještanima Sunje i  drugim postrojbama HV-e i policije  dali su nemjerljiv doprinos u obrani ovog dijela naše domovine hrvatske. 2. pješačka bojna „Banijska oluja“  2. A brigade ZNG-e  činila je okosnicu obrane Sunje kao i šireg sunjskog područja od srpnja 1991.g. do srpnja 1992.g.  Kao interventne postrojbe u kriznim situacijama, postrojbe 1. pješačke bojne, 2. pješačke bojne i dijelovi Oklopno-mehanizirane bojne 2. gardijske brigade Gromovi bile su oslonac i potpora postrojbama obrane Sunje tijekom cijelog Domovinskog rata.Tijekom Domovinskog rata u obrani Sunje poginulo je više od sedamdeset hrvatskih branitelja od toga 9 pripadnika 2. gardijske brigade Gromovi; Drago Andreić, Milenko Dukić, Zlatko Hajenić, Josip Kuzmac, MladenLegin, Tomislav Skender, Gordan Osonički, Marko Somić i Tihomir Vranešić.

I ove godine 22. kolovoza  Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi, Podružnica Sisačko-moslavačke županije organizirala je obilježbu 25. obljetnice akcije „Brđani“ i 25. obljetnicu sudjelovanja Gromova u obrani Sunje.

Kod spomenika poginulim Gromovima na Brđani Cesti i kod spomen ploče na Željezničkoj postaji u Sunjiodržane su komemoracije i položeni vijence i zapaljene svijeće. Vijence su polagali i svijeće zapalili; obitelji poginulih Gromova,  zajedničko izaslanstvo  URV 2. gbr Gromovi, udruge Crne mambe, udruge SJP „Osa“ Sisak i udruge ratnih veteran 57. SAMB-a Marijan Celjak, predstavnici MUP-a PP Sunja te mnogobrojna izaslanstva udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Počast je odalo i izaslanstvo Grada Siska koje je  predvodio potpredsjednik gradskog Vijeća Zdenko Koren u pratnji vijećnika Milana Ivankovića.  Izaslanstvo Grada Petrinje predvodio je gradonačelnik Darinko Dumboviću pratnji svojih suradnika. Izaslanstvo općine Sunja  predvodio je zamjenik načelnika Josip Kozarić u pratnji zamjenika predsjednika općinskog Vijeća Ivice Kozarića i hrvatskih branitelja iz Sunje. Bojnik Ivan Radić predvodio je izaslanstvo 2. mehanizirane bojne „Gromovi“.

U ime URV 2. gbr Gromovi prigodnim pozdravnim riječima kod spomenika u Brđani Cesti  obratio se predsjednik Sisačko-moslavačke podružnice umirovljeni satnik Nenad Bužanić, uspomenu na teške dane iz akcije „Brđani“ evocirao je sudionik te akcije umirovljeni bojnik  Davor Smuđ.

Predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić u svom obraćanju  kazala je kako je akcija „Brđani” označila početak obrane Siska, ali i Sunje. „Ova akcija sigurno je obilježila dio povijesti Domovinskog rata i zato se uvijek moramo prisjećati petorice hrabrih dečki koji su, neki od njih, bili i moji učenici, dali život za slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Ovakva mjesta moramo obilježavati i mi u Sisačko-moslavačkoj županiji uvijek ćemo se sjećati tih trenutaka, uvijek ćemo pamtiti i upozoravati na ono što se dogodilo 1991.godine”.

U Sunji se prigodnim riječima obratio Josip Kozarić zamjenik načelnika općine Sunjate se zahvalio Gromovima i svim hrvatskim braniteljima na žrtvi koju su podnijeli u obrani Sunje tijekom Domovinskog rata.

Iz Sunje veterani Gromova uputili su posebni pozdrav legendarnom zapovjedniku Sunje generalu Slobodanu Praljku a koji na žalost još i danas podnosi žrtvu za domovinu Hrvatsku.

Nakon komemoracije u Sunji u crkvi Svete Marije Magdalene velečasni Ivan Faletar  služio je Svetu  Misu za sve poginule, umrle i nestale Gromove i sve hrvatske branitelje u Domovinskom ratu.Nakon Svete Mise  u Domu kulture „Sven Lasta u Sunji u zajedništvu branitelja, članova obitelji poginulih Gromova i gostiju nastavljeno je zajedničko druženje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here