Obilježena 20. obljetnica 81. gardijske bojne

0
2453

U Virovitici je 25. travnja 2014. obilježena 20. obljetnica osnutka 81. Gardijske bojne.

Tom je prigodom Predsjednik Republike Hrvatske i Vrhovni zapovjednik OS RH Ivo Josipović, 81. Gardijsku bojnu odlikovao Redom Nikole Šubića Zrinskog, a odlikovanje je kao izaslanik Predsjednika uručio ministar obrane Ante Kotromanović.

Ministar  Kotromanović zahvalio se svim pripadnicima Bojne na doprinosu koji su dali u stvaranju slobodne Hrvatske, hrabrosti, junaštvu i odlučnosti tijekom Domovinskog rata. Kotromanović je kazao da iako bojna, ta je postrojba, kako po ljudstvu tako i po zadaćama koje je obavljala, djelovala i funkcionirala kao brigada.

Na svečanosti su bili i ministar branitelja Predrag Matić, načelnik GS OS RH general zbora Drago Lovrić sa suradnicima te predstavnici lokalnih vlasti.

Ministar branitelja je kazao kako je 81. Gardijska bojna ponos Virovitice i cijele Hrvatske, te kako broj poginulih i ranjenih pripadnika govori o težini njezinog ratnog puta. “Vi ste moralna snaga ove zemlje i danas kao i prije 20 godina” zaključio je Matić.

Osvrnuvši se na ratni put 81. Gardijske bojne poznate kao “Kumovi” njezin ratni zapovjednik stožerni brigadir Renato Romić je rekao kako postrojba naziv “Kumovi” ne nosi bez razloga jer “Biti kum nekome, je više od prijateljstva.” Nadodao je kako se svaki “kum” može ponositi svojom poviješću i obolom danim u Domovinskom ratu.

Čestitke 81. GB na 20 obljetnici uputili su i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin i župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić.

Na svečanosti je pročitano i pismo generala Ante Gotovine u kojem im je čestitao obljetnicu te istaknuo kako je iz različitih postrojbi Hrvatske vojske, u Virovitici od onih najboljih, ustrojena 81. Gardijska bojna.

“Vrhunskom vojničkom stegom i požrtvovnošću doprinjeli ste pobjedi u Domovinskom ratu koja je bila čvrst temelj na kojem smo izgradili slobodnu Hrvatsku” poručio je u pismu general Gotovina.

U sklopu svečanosti prikazan je i dokumentarni film 81. Samostalna Gardijska bojna “Kumovi” u kojem je prikazan njezin ratni put.

 www.morh.hr

Čestitamo našim „Kumovima“, veteranima 81. gardijske bojne ujedno i višegodišnjim veteranima 2. gardijske brigade „Gromovi“ na 20. obljetnici postrojbe i primljenom odlikovanju „Red Nikole Šubića Zrinskog“ za junački čin u Domovinskom ratu.

Legendarna 81. gardijska bojna „Kumovi“ preustrojem Hrvatske vojske inkorporirana je 1. svibnja 1996. godine u sastav 2. gardijske brigade „Gromovi“. Najveći broj pripadnika 81. gb činio je sastav 4. pješačke bojne 2. gbr sa sjedištem u virovitičkoj vojarni, dotadašnjem sjedištu 81. gb. Bojni je dodijeljen naziv „Kumovi“ i djelovala je do sredine 2003. godine. Većina pripadnika 4. pb „Kumovi“ 2. gbr ostala je u sastavu Gromova sve do preustroja Brigade 2008. godine.

Fotogalerija:

(Foto: MORH/ T. Brandt)

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here