Obilježili smo Dan neovisnosti i 20. obljetnicu obrane Karlovca na Turanjskom mostu

0
2225

Na Dan neovisnosti Republike Hrvatske 8. listopada 2011. godine ratni veterani 2. gardijske brigade „Gromovi“ zajedno s obiteljima poginulih branitelja „Gromova“, članovima karlovačkih udruga udovica i roditelja poginulih i nestalih branitelja Domovinskog rata sudjelovali su u obilježavanju ovoga blagdana i sjećanju na poginule branitelje 3. pješačke bojne 2. gardijske brigade „Gromovi“ povodom 20. obljetnice obrane Turanjskog mosta i Karlovca te Duge Rese na karlovačko-dugoreškoj bojišnici 1991. godine. 

Da se ta žrtva branitelja ne zaboravi bivši suborci i branitelji okupljeni u Podružnici Karlovačke županije udruge ratnih veterana Gromova svake godine na Dan neovisnosti organiziraju sjećanje na poginule prijatelje i dane kada su rame uz rame branili Domovinu u ovom dijelu Hrvatske. Na spomen obilježju poginulim braniteljima u karlovačkom naselju Turanj, zajedno s obiteljima poginulih zapalili su svijeće i položili vijence.

[youtube]ohVD21kRBy0[/youtube]

Don Milenko Majić, vojni kapelan nekadašnje 2. gardijske brigade „Gromovi“, a današnje 2. mehanizirane bojne „Gromovi gmtbr i drugih petrinjskih postrojbi predvodio je prigodnu molitvu.

[youtube]7PTWs8YMv2M[/youtube]

 Sveta Misa za poginule, umrle i nestale branitelje služena je u župnoj crkvi sv. Vida u Ladvenjaku, a misno slavlje je predvodio vojni kapelan.

Nakon misnog slavlja, u mjesnom domu Selišće nakon intoniranja državne himne i minute tišine za poginule, pročitana su imena svih poginulih pripadnika 3. pješačke bojne 2. gbr. Prigodnim riječima, pozdravima i sjećanjima na to burno razdoblje Domovinskog rata na karlovačko-dugoreškom bojištu nazočnima su se obratili Ivan Grčić  predsjednik MO Selišće-Ladvenjak, umirovljeni pukovnik Mirko Ljubičić, predsjednik HVIDRE Grada Zagreba, umirovljeni pukovnik Zvonimir Županić, ratni zapovjednik 129. brigade, predsjednica roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata grada Karlovca i umirovljeni pukovnik Mato Špehar, ratni veteran Gromova.

 U ime organizatora i domaćina nazočnima se obratio i predsjednik karlovačke županijske podružnice URV 2. gbr Gromovi, satnik Mario Stišćak koji je istaknuo da je 3. pješačka bojna „Banska legija“ 2. gardijske brigade „Gromovi“ ustrojena 21. lipnja 1991. godine u Dugoj Resi i da je sudjelovala u obrani Domovine na gotovo svim bojišnicama tijekom Domovinskog rata.

 Značajan doprinos dala je na karlovačko-dugoreškoj bojišnici 1991. godine gdje je poginulo sedam njenih pripadnika, hrvatskih branitelja, a 45 ih je bilo ranjeno i ozlijeđeno. Na samom Turanjskom mostu u najtežim trenutcima obrane Karlovca prije 20. godina, 7. listopada 1991. godine prilaz Turanjskom mostu branilo je 17 pripadnika Gromova, poginula su dvojica, a petorica su bili ranjeni. Zahvaljujući toj žrtvi i hrabrosti hrvatskih branitelja, grad Karlovac je ostao obranjen.

GALERIJA SLIKA :

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here